Annonce
Politi og retsvæsen

Yoga bag tremmer

Horserød Statsfængsel sender fangevogtere og dømte kriminelle på kursus for at lære at trække vejret på en bedre måde.

Réno Benjamin Rentzau er en af de indsatte i Horserød Statsfængsel, der har fulgt kurset. Foto: Anders Find

Kan yoga og vejrtrækningsøvelser dæmpe konfliktniveauet bag murene i landets fængsler?

Fængselsinspektør Arne Ougaard tør ikke love mirakler, men han tror så meget på idéen, at han nu sender 40 af sine fængselsfunktionærer på et såkaldt ”Breathe Smart”-kursus.

Gennem de seneste fire år har Arne Ougaard ladet omkring 300 indsatte i landets største åbne fængsel, Horserød Statsfængsel, deltage i kurset, og det har ifølge fængselschefen været en betydelig succes.

Mærker ikke sig selv
»Der skete noget med de indsatte, når de havde været på kurset. De blev bedre til at tælle til 10 i en konfliktsituation, og deres aggressive adfærd dæmpede sig,« siger Arne Ougaard.

Filosofien bag kurset er, at alle fastholder psyken i blokeringer og følelsesmæssige spændinger, som man tenderer til at vende ud ad imod verden. Det er for eksempel altid de andre bilister i trafikken, der er nogle idioter og ikke os selv. Dermed undgår vi at mærke rigtigt efter, når vi føler aggression, vrede eller frustration.

Årsagerne til, at vi blokerer, kan være mange. Det kan være sår eller traumer fra barndommen og opvæksten. Men det kan også være det evige dilemma, vi befinder os i, mellem alt det vi skal have gjort, og alt det vi ikke lige fik gjort. Det betyder, at vi aldrig rigtig er til stede i nuet. Og at vi derfor heller ikke mærker os selv.

»Når man ikke kan mærke sig selv, kan man heller ikke rumme andres følelser. Derfor fandt jeg det relevant også at tilbyde kurset til fængselsfunktionærerne. For om du står på den ene side som ansat eller på den anden side som indsat, er det den samme konfliktprægede stemning,« siger Jakob Lund, underviser og primus motor i Breathe Smart.

Mindre vold i fængslet
»Vi kan konstatere et fald i vold og trusselssager mod de ansatte,« siger Arne Ougaard, som dog ikke kan dokumentere, at det hænger sammen med Breathe Smart.

Men tallene taler viser en tydelig tendens. I 2006 blev der i Horserød registreret 15 tilfælde af truende, verbal adfærd imod fængselsfunktionærer. I 2007 blev der registreret syv tilfælde, og i 2008 er tallet på nuværende tidspunkt nede på fire. Ligeledes er tallet for magtanvendelse over for indsatte faldende.

I 2006 blev der rapporteret om fire tilfælde af magtanvendelse. I 2007 var der tre tilfælde, og i indeværende år er der nul tilfælde.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her