19-årig frifundet for terror

Mandag frifandt landsretten for anden gang den 19-årige EH, der har siddet i fængsel i mere end et år og har været under anklage for terror i to et halvt år. Han blev anholdt i oktober 2005.

Artiklens øverste billede
En 19-årig mand blev mandag af Østre Landsret frifundet i terrorsagen fra Glostrup. Nævningene mente ikke, at beviserne var tilstrækkelige. Dommen er sensationel, fordi det er anden gang, at den unge mand er under anklage for at have deltaget i planlægning af en terrorhandling. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Østre Landsret var mandag dømt til skrive historie, uanset om de 12 nævninge besluttede at kende den terrortiltalte EH for skyldig eller uskyldig.

Bagerst i retslokalet var tilskuerrækkerne fyldt af venner og familie til den 19-årige EH, og retsformand Benedikte Tegldal følte sig nødsaget til at indskærpe, at hun ikke ville finde sig i meningstilkendegivelser fra de bagerste pladser, uanset dommens udfald.

Med en enkelt ord fra nævningenes ordfører blev EH frikendt.

»Nej,« lød svaret fra ordføreren på spørgsmålet om, hvorvidt EH kunne dømmes skyldig i at ville begå et terrorhandling et sted i Danmark eller udlandet.

Han var som den sidste af i alt fire tiltalt i den første store danske terrorsag, den såkaldte Glostrup-sag.

Frifundet for anden gang

På tilskuerrækkerne tyssede unge venner på hinanden for ikke at bryde ud i jubel, og EH’s onkel og far brød sammen i gråd, mens EH kort efter blev forenet med dem alle sammen og med hætten trukket ned over hovedet, forlod han retten som en fri mand.

Med afgørelsen skrev nævningene EH ind i dansk rets- og samfundshistorie, da han nu to gange er blevet frifundet i landsretten.

Inden frifindelsen sad EH roligt med langt sort hår i en hestehale, intet skæg, og iført en hvid hættetrøje med sorte ærmer.

EH boede indtil sin anholdelse i oktober 2005 hos sin familie på Nørrebro, og han kom flere gange i den berygtede Taiba-moské, hvor han bl.a. blev venner med dansk-marokkaneren Said Mansour, som i dag sidder fængslet for at opfordre til terrorisme, og som flere gange er blevet flyttet, fordi han prøvede at radikalisere sine medfanger.

Brev fra Mansour

Fra fængslet skrev Said Mansour i et brev til EH, at han skulle forberede sig på at blive en af Allahs soldater, og Mansour har tidligere sagt, at han betragtede EH som en søn.

Selv om brevet indgik i sagen mod EH, har anklagemyndigheden alligevel været mere opsat på at forbinde ham med to andre unge muslimer, dansk-tyrkeren Abdulkadir Cesur og svensk-bosnieren Mirsad "Maximus" Bektasevich, som blev anholdt i en lejlighed i Bosnien med bl.a. 20 kilo sprængstof, en pistol og et såkaldt martyrbælte. Begge afsoner nu deres straf i Bosnien.

Anklagemyndigheden har hele sagen forsøgt at bevise, at EH den 20. august 2005 dannede terrorcellen ”Al Qaida i Norderuropa” sammen med vennerne Abdulkadir Cesur, Mirsad "Maximus" Bektasevich og Abdul Basit Abu-Lifa. Sidstenævnte blev sidste år idømt syv års fængsel i samme sag, men dengang blev EH og to andre løsladt, indtil anklagemyndigheden i juli 2007 meddelte, at den havde fundet nye beviser mod EH på computere og ved telefonaflytninger.

EHs far gav efter dommen udtryk for, at han var »lettet«, mens EH selv ikke ønskede at udtale sig til pressen.

Med landsrettens frifindelse af EH vil de mange betjente, som i nogen tid har bevogtet landsretten med biler, pistoler og maskinpistoler kunne trække sig tilbage for en tid. Lige indtil den tredje store danske terrorsag - den såkaldte Glasvej-sag - begynder i Østre Landsret.

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.