Kommune frifundet for ansvar i gammel incestsag

Vestre Landsret dømmer 55-årig kvinde til at betale godtgørelse for incest tilbage til kommune.

Vestre Landsret har tirsdag frifundet Vejle Kommune for erstatningsansvar over for en kvinde, som i 1980’erne blev voldtaget af sin far.

Den 55-årige kvinden er med tirsdagens landsretsafgørelse dømt til at betale 474.649 kroner og 58 øre tilbage til Vejle Kommune, som hun tidligere har fået udbetalt i såkaldt tortgodtgørelse.

I 1986 blev kvindens nu afdøde far dømt for at have voldtaget sine døtre. Voldtægterne skete, efter at Vejle Kommune valgte at hjemgive døtrene, som var anbragt uden for hjemmet.

Det var et svigt fra kommunens side, mener kvinden, som derfor havde forlangt både godtgørelse for tort og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

Byretten tilkendte allerede i 2019 kvinden en godtgørelse på 300.000 kroner plus renter for den krænkelse, hun var blevet udsat for. Kvinden fik derfor udbetalt knap en halv million kroner.

Men med dommen i januar 2021 blev kommunen frifundet for kravet om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, da retten ikke fandt det bevist, at kvindens tabte arbejdsevne kunne kobles direkte til overgrebene.

Dengang oplyste kommunen til Vejle Amts Folkeblad, at man var villige til at betale godtgørelsen, som med renter udgjorde knap en halv million kroner, hvis kvinden undlod at anke erstatningsdelen.

Kvinden insisterede imidlertid på sin ret til at få erstatning. 3,6 millioner kroner forlangte hun, og hun valgte derfor at anke sagen til Vestre Landsret, hvor der altså er faldet afgørelse tirsdag.

Men afgørelsen endte i et nederlag for kvinden. For ikke nok med, at kravet om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste er blevet fejet af bordet, så har landsretten også sagt nej til, at kommunen skal betale godtgørelse for tort.

Retten har vurderet, at kommunen ikke var klar over, at den ved hjemgivelsen af pigerne til forældrene udsatte dem for en risiko for at blive ofre for farens seksuelle overgreb. Og derfor skal kommunen ikke betale tortgodtgørelse.

Tortgodtgørelse er beløb, som inden for erstatningsret kan gives til ofre for forskellige former for overgreb og krænkelser af ære og privatliv som en form for plaster på såret.

En erstatning derimod er - som det også ligger i ordet - en erstatning for et økonomisk tab.

Tirsdagens afgørelse i Vestre Landsret er i udgangspunktet endelig og kan ikke ankes. Dog har kvinden mulighed for at søge om særlig tilladelse hos Procesbevillingsnævnet til at indbringe sagen for Højesteret.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.