Overblik: Mistanker og læk i den danske spiontjeneste

Efterretningstjeneste fik kritik, men blev frikendt. Den hjemsendte spionchef er fængslet. Få et overblik her.

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, sidder varetægtsfængslet for at have lækket statshemmeligheder. Nu vil han løslades af Østre Landsret.

Få et overblik over forløbet med kritik af FE og sigtelser for læk her:

 • November 2019: Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) modtager en mængde materiale fra én eller flere whistleblowere.
 • 3. august 2020: Tilsynet oplyser i en kort pressemeddelelse, at det har indledt en ”særlig undersøgelse” af Forsvarets Efterretningstjeneste.
 • 21. august 2020: Lars Findsen, der siden 2015 har været chef for FE, fritages for tjeneste efter anklagerne fra TET. Flere andre FE-ansatte hjemsendes også.
 • 24. august 2020: Forsvarsministeriet offentliggør hjemsendelserne og TET oplyser i en rapport, at FE kan have begået en stribe lovbrud. FE anklages for at have tilbageholdt information for tilsynet, have indhentet information om danske statsborgere og hemmeligholdt ”uberettigede” aktiviteter og endda spioneret mod en ansat i tilsynet. En særlig undersøgelseskommission nedsættes til at undersøge sagen.
 • 8. december 2021: Fire daværende og tidligere ansatte i PET og FE anholdes. De sigtes for at lække højt klassificerede oplysninger efter en paragraf, der kan give op til 12 års fængsel. En af de anholdte er den hjemsendte spionchef, Lars Findsen. En af de sigtede løslades inden for det første døgn.
 • 9. december: De tre andre sigtede - heriblandt Findsen - fremstilles i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre, så den præcise sigtelse hemmeligholdes. Der nedlægges samtidig navneforbud. Den ene af de sigtede løslades, mens to - herunder Findsen - varetægtsfængsles.
 • 13. december: Undersøgelseskommissionen færdiggør undersøgelsen af TET’s kritik af FE og finder ikke grundlag for at rejse kritik af hverken FE eller de enkelte medarbejdere. Samme dag kommer det frem, at chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET) samt den nuværende chef for FE har advaret to store mediehuse om, at det kan være strafbart at viderebringe fortrolige oplysninger. På møderne skal de blandt andet have nævnt tre sager, som medierne har afdækket. Det gælder sagen om Ahmed Samsam, der ifølge Berlingske var agent for PET og FE, men blev svigtet, da han blev dømt i Spanien. Desuden er det sagen om FE’s samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af kabler til aflytning, som DR har skrevet om, samt fortrolige vurderinger fra FE om danske børn i syriske fangelejre, som Ekstra Bladet har afdækket.
 • 17. december: Den ene af de to fængslede løslades, mens Findsen fortsat er fængslet og frivilligt lader den forlænge frem til 10. januar.
 • 4. januar 2022: Det kommer frem, at politiet har indkaldt journalister fra Politiken, Ekstra Bladet, Weekendavisen, Berlingske, Radio Loud samt DR til vidneafhøring i sagen om de påståede lækager.
 • 10. januar: Københavns Byret forlænger Lars Findsens fængsling ind til 4. februar. Ved retsmødets begyndelse ophæver dommeren det navneforbud, som Findsen har været beskyttet af, og hans navn kan offentliggøres. Resten af retsmødet foregår for lukkede døre, men i forbindelse med retsmødet siger Findsen til fremmødte journalister, at han nægter sig skyldig.
 • 14. januar: Tidligere forsvarsminister Claus Hjort (V) oplyser, at han er sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder. Han siger samtidig, at han ikke kunne drømme om at foretage sig noget, der kunne skade Danmark. Claus Hjort har flere gange tidligere bekræftet et overvågningssamarbejde mellem Danmark og den amerikanske sikkerhedstjeneste, National Security Agency (NSA). Senest i programmet ”Lippert” på TV 2 News i december.
 • 4. februar: En dommer i Københavns Byret beslutter at forlænge fængslingen af Lars Findsen. Tidligere var begrundelsen, at der var frygt for, at han vil forhindre efterforskningen på fri fod. Nu udvides begrundelsen til også at være risiko for, at han vil gentage den forbrydelse, han er sigtet for. Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at sigtelserne mod ham bygger på ting, der har været fremme i den offentlige debat, og at han blev sigtet 20. december.
 • 10. februar: Lars Findsen kærer spørgsmålet om varetægtsfængsling til Østre Landsret. Der skal berammes et retsmøde, hvor spørgsmålet skal drøftes.

Kilder: Ritzau, DR, Ekstra Bladet, Berlingske, Facebook

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.