Tre mænd skyldige i terrorstøtte og spionage på dansk jord

Tre ledende medlemmer af den iranske separatistbevægelse ASMLA satte en saudiarabisk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark og finansierede terrorisme i Iran, afgør domstol. De risikerer udvisning.

Artiklens øverste billede
Forsvareren for en af de eksil-iranske mænd ved den særlige retsbygning i et industrikvarter uden for Herfølge. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Under stort sikkerhedsopbud er tre mænd med iranske rødder kendt skyldige i en yderst opsigtsvækkende spionsag, der handler om både samarbejde med fremmede efterretningsagenter, forskellige former for terrorstøtte og to muslimske stormagters stedfortræderkrig på dansk jord.

De tre mænd er skyldige i at spionere i Danmark mod Iran på vegne af Saudi-Arabiens efterretningsvæsen samt for på forskellig vis at have fremmet terror i Iran.

Kendelsen er fredag formiddag blevet læst op i Retten i Roskildes særligt sikrede lokaler i Herfølge.

Udenfor bygningen står betjente vagt bevæbnet med maskinpistoler, og alle tilhørere skulle aflevere deres mobiltelefoner i en aflåst boks ved indgangen.

Retten – bestående af tre dommere og et nævningeting – har fundet det bevist, at mændene på henholdsvis 51, 42 og 40 år siden 2012 og flere år frem har været i løbende kontakt med saudiarabiske agenter.

De har indsamlet og videregivet omfattende materiale om navngivne personer, organisationer og iranske militæranliggender. Oplysninger, som blandt andet beskrev forhold om enkeltpersoner i Danmark og i udlandet, deres familieforhold, levnedsbeskrivelser, opholdssteder, tilknytning til politiske partier og organisationer samt vurderinger af personernes troværdighed.

Materialet blev indsamlet og udleveret på vegne af Saudi-Arabien, lyder rettens afgørelse. Dermed har de tre mænd sat den saudiarabiske efterretningstjeneste i »stand til at virke inden for den danske stats område.«

De tiltalte er også dømt for at fremme terrorisme ved at have støttet de militante oprørsbevægelser Jaish Al-Adl og Martyr Muhyiddin Al-Nasser Brigaden i deres væbnede kamp mod det iranske styre.

Begge grupper betragtes som terrorgrupper og har talrige blodige angreb på samvittigheden. Ifølge kendelsen står grupperne blandt andet bag vejsidebomber, gidselstagninger og angreb med tunge våben rettet mod iranske sikkerhedsstyrker, infrastruktur og industri med mere.

De dømte skal have modtaget mindst 15 millioner kr. og forsøgt at skaffe yderligere mindst det samme beløb fra en saudiarabisk efterretningstjeneste. Pengene skulle gå til oppositionsgrupper, der begår terror i Iran.

Et mindretal på to nævninge mente dog, at de tre tiltalte skulle frifindes for anklagerne om terrorstøtte og -finansiering, da de iranske oprørsgruppernes væbnede kamp må betragtes som en legitim frihedskamp mod det undertrykkende, iranske styre. Og dermed ikke terror.

Tilhører regime-kritisk mindretal

Mændene var nydeligt klædt i mørkeblå jakkesæt i retten, hvor flere af deres familiemedlemmer var mødt op. De tiltalte er alle flygtninge fra Iran, der har boet i eksil sammen med deres koner og børn i Ringsted.

Her levede de ifølge anklageskriftet lidt af et dobbeltliv og foretog deres hemmelighedsfulde arbejde for modstandskampen mod det iranske præstestyre, indtil de blev anholdt og varetægtsfængslet i begyndelsen af 2020.

Mændene tilhører et arabisk mindretal i Iran og er centrale figurer i separatistbevægelsen ASMLA, der kæmper for selvstændighed i Ahvaz-regionen i det sydvestlige Iran. ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz.

Regimet i Iran betragter gruppen som en terrorbevægelse.

Ingen af de tiltalte er tidligere straffet, og de har nægtet sig skyldige i alle anklager. Selvom de blev fundet skyldige i sagens mest alvorlige anklagepunkter, blev de frifundet for andre forhold vedrørende forskellige former for billigelse- eller finansiering af terrorvirksomhed i Iran.

Risikerer udvisning - frygter dødsdom

Spørgsmålet er nu, hvor hård en straf, de skal have, når retten udmåler dommens længde til marts. Anklageren går efter mindst fire års fængsel og en udvisningsdom.

Det er dog tvivlsom om en udvisning reelt kan gennemføres. Eksil-iranerne – hvoraf kun den ene har dansk statsborgerskab – frygter at blive fængslet, udsat for tortur eller henrettet, hvis de udvises til Iran pga. deres åbenlyse kamp mod styret.

Som den 40-årige tiltalte sagde i retten:

»Det bliver selvfølgelig henrettelse lige med det samme.«

Alle tre er veluddannede, gift og har flere børn i Danmark. Den ene venter tvillinger til sommer.

Spionkrig på dansk jord

Nævningesagen har kørt i Retten i Roskildes særligt sikrede retssal, som ligger i et gråt industrikvarter lidt uden for Herfølge.

Store dele af sagen har været ført bag lukkede døre. Det skyldes både Danmarks forhold til fremmede magter og hensynet til de tiltaltes og andres sikkerhed. Mændene har været under politibeskyttelse pga. deres oppositionsarbejde, og mindst én af mændene har tidligere været truet på sit liv.

I maj sidste år blev en 40-årig norsk-iraner i idømt syv års i fængsel og udvisning for medvirken til et nært forestående drabsforsøg på ASMLA’s herboende leder – som er den ene af de tre tiltalte i sagen fra Ringsted.

De afværgede attentatplaner var årsagen til, at store dele af Danmark blev lukket ned i en enorm politiaktion i 2018. Norsk-iraneren blev også dømt for ulovligt samarbejde med en iransk efterretningstjeneste på dansk jord.

Sammenlagt har de to sager afsløret, at Iran og Saudi-Arabien tilsyneladende har eksporteret deres interne konflikt til Danmark.

Det fik i 2020 regeringen til at indkalde de to landes ambassadører til at stå skoleret i Udenrigsministeriet.

»Vi vil på ingen måde acceptere, at der finder stedfortrædende krig sted på dansk jord,« sagde udenrigsminister Jeppe Kofod i den forbindelse.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.