Ansat i Skat handlede ikke ulovligt ved at downloade 376 filer

Byret har mandag frifundet en ansat i Skatteforvaltningen, der downloadede filer til at understøtte nyt job.

Artiklens øverste billede
Københavns Byret har mandag afgjort en sag mod en 49-årig mand, der i februar og marts sidste år downloadede 376 filer fra sin arbejdsplads i Skatteforvaltningen til sig selv. Det var til brug for et nyt job i Forsvarsministeriet, forklarede han mandag i retten. Arkivfoto: Anthon Unger

Da en chefkonsulent i Skatteforvaltningens afdeling for informationssikkerhed sidste år havde landet et nyt job i Forsvarsministeriet, downloadede han 376 filer fra sit arbejde hos skattemyndighederne.

Ifølge den nu 49-årige mand skulle dokumenterne, der blandt andet omfattede risikovurderinger, guidelines og mødereferater, understøtte ham i den nye stilling.

Men så langt nåede han ikke. For Skatteforvaltningen opdagede det i et tjek af logningen og bortviste ham. Samtidig betød det, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes til jobbet i Forsvarsministeriet.

Oveni blev en politianmeldelse sendt afsted, men mandag har Københavns Byret afgjort, at handlingen ikke var en overtrædelse af straffelovens bestemmelse om misbrug af en offentlig stilling.

Den tidligere chefkonsulent holdt sig for munden og åndede lettet op efter frifindelsen. Forinden havde han i retten fortalt, at han var ked af sagen:

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det kunne give ansættelsesretlige eller strafferetlige konsekvenser.

Han fortalte, at han kopierede dokumenterne fra fildelingsportalen SharePoint, som alle ansatte i afdelingen havde adgang til, til sit eget usb-stik og desuden sendte nogle filer til sin Hotmail.

- Det skulle understøtte forberedelser til og mit arbejde i Forsvarsministeriet, lød det fra den 49-årige, der nu har fået et arbejde i den private sektor i stedet.

Han forklarede, at han ønskede at gemme de skabeloner og modeller, som han havde arbejdet med og egentlig ikke skulle bruge de data, der så indgik i eksempelvis risikovurderingerne.

Og ifølge ham havde kopierne ikke nogen konsekvens sikkerhedsmæssigt, da risikovurderingerne var generelle. Det var i stedet en anden afdeling, der sad med de it-tekniske og mere detaljerede vurderinger.

- Hvis ondsindede mennesker får fat i det her, så er det så overordnet, at man ikke kan bruge det til noget, forklarede den tidligere ansatte.

Han anså det ikke for fortrolige data, og mange af dokumenterne var også sendt til Rigsrevisionen, påpegede han.

Nogle af filerne var ifølge anklageren fortrolige, men alligevel lå de altså i SharePoint, hvor alle på kontoret kunne finde dem.

Det medgav kontorchefen, der leder afdelingen, da også er forkert, da hun vidnede i retten mandag formiddag. Hun kaldte sagen ”en dybt ulykkelig situation” og fortalte, at de er ved at ændre på nogle retningslinjer.

- Selv om vores medarbejdere bliver oplyst om, hvordan de skal behandle oplysninger, når de starter, synes vi, at der er en anledning til at skærpe opmærksomheden ved fratrædelse, lød det.

Ingen personfølsomme oplysninger - som eksempelvis CPR-numre - var del af de downloadede filer.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.