Etbenet nigerianer nægter sig skyldig: Var bare sejlet ud for at »tjene nogle penge«, da han havnede i ildkamp med danske frømænd

En 39-årig mand, der er sigtet for at have skudt mod danske soldater, siger, at soldaterne skød først.

Artiklens øverste billede
Esbern Snare på patrulje i Guineabugten. Arkivfoto: Anders Fridberg/Forsvaret

Efter et mere end tre timer langt grundlovsforhør i København er en 39-årig mand fra Nigeria blevet varetægtsfængslet frem til 1. februar, sigtet for drabsforsøg på danske soldater.

Manden var med om bord på den lille motorbåd, som i november sidste år kom i ildkamp med danske frømandssoldater fra fregatten Esbern Snare i internationalt farvand ud for Nigeria i Guineabugten.

Fire formodede pirater blev dræbt, og den sigtede kom så alvorligt til skade, da hans ben angiveligt ramte motorbådens ene skrue, at han efterfølgende fik amputeret det meste af benet om bord på det danske krigsskib.

Siden har han været varetægtsfængslet in absentia på Esbern Snare, men landede i Danmark torsdag aften kl. 21.30 efter at have modtaget behandling på et hospital i Ghana.

Tre andre tilfangetagne blev torsdag sat i en båd i Guineabugten og løsladt til havs, fordi det ikke er lykkes Danmark at lave udleveringsaftaler med lande i regionen.

Justitsminister Nick Hækkerup har besluttet, at der skulle gives tiltalefrafald mod mændene, for at undgå at få dem til Danmark.

Men altså ikke den 39-årige. Danske myndigheder har vurderet, at det ikke vil være forsvarligt at løslade ham til søs pga. hans alvorlige skader.

Kørt ind i kørestol

Der blev helt stillet i det fyldte retslokale, da han blev ført ind i kørestol af en betjent. Han var kortklippet, havde sort, trimmet fuldskæg og var iført mørkeblå trøje og sandfarvede bukser.

Og kun én kondisko.

Under hele retsmødet havde han en mørk dynejakke liggende over sit beskadige ben, der er blevet amputeret over knæet.

Manden – hvis navn er beskyttet af navneforbud – nægter sig skyldig i anklagen om drabsforsøg. Han forklarede i retten, at han blot var sejlet ud sammen med otte andre i den lille motorbåd for at tjene nogle penge. Opgaven var – hævdede han – at mødes med et større tankskib og eskortere det ind til en vig eller flod, hvor skibets olielast skulle tømmes. Altså ikke pirateri.

»Jeg var bare med for at tjene nogle penge,« sagde han lavmælt.

Den lille båd med de ni mænd var sejlet ud samme dag, den 24. november 2021. Alle var iført ens rødt tøj, og om bord i båden var blandt andet en stige og en GPS, bekræftede den sigtede. Der var også mindst tre AK47-geværer og ammunition.

Den sigtede afviste dog, at han selv var bevæbnet. Våbnene var med på grund af sikkerhedssituationen i området, hævdede han.

Ude på havet fik mændene øje på en dansk Seahwawk-helikopter, som var sendt ud fra fregatten Esbern Snare for at undersøge efterretninger om høj risiko for pirataktivitet i området, hvor flere handelsskibe befandt sig.

Helikopteren kredsede om båden og vendte senere på aftenen tilbage efter at have tanket nyt brændstof.

Ifølge danske soldaters vidneforklaringer forsøgte helikopteren først via radio at få den formodede piratbåd til at standse, men det skete ikke. I stedet begyndte de formodede pirater at smide ting over bord.

Der blev afgivet flere varselsskud fra helikopteren, og til sidst blev der skudt mod bådens motorer for at standse den.

Men ifølge den sigtede nigerianer hørte mændene i båden aldrig helikopterens advarsler om at standse, for de havde ingen radio om bord.

»Jeg ville ønske, at vi havde haft radiokontakt, så vi kunne forstå, hvad de ville,« sagde han.

»Da helikopteren begyndte at skyde på os, forsøgte vi at flytte os. Vi så et skib, som vi prøvede at nærme os. Vi vidste ikke, at det var et krigsskib,« fortalte manden i retten.

Det var øjensynligt Esbern Snare, som kom til syne i horisonten.

»Da vi nærmede os skibet, skød helikopteren mod os og én i båden sagde: ”De her mennesker prøver at slå os ihjel”,« lød den sigtedes beskrivelse.

Sprang i vandet

Han troede i første omgang, at det danske krigsskib kunne redde dem, men i stedet blev de mødt af frømandskorpsets hurtige rhib-gummibåde.

»Da de kom hen til os begyndte de at skyde på os, og vores båd begyndte at synke,« hævdede den sigtede.

Han sprang selv i vandet for at redde sig selv, da helikopteren åbnede ild, forklarede han.

»Jeg prøvede at svømme – propellen fra båden ramte mit ben. Jeg lå i vandet og sagde ”red mig”.«

»Det danske soldater (han kaldte dem dansk politi, red,) sagde, jeg skulle svømme hen til deres båd og holde fast. Det gjorde jeg så. Jeg kunne se, at mit ben var blevet skåret lidt over anklen.«

Efterfølgende blev han bragt til Esbern Snare sammen med tre andre tilfangetagne og fire dræbte.

»Da jeg vågnede kunne jeg se, at min ben ikke længere var der. Jeg spurgte: Hvor er mit ben? De sagde: Det er væk. Fjernet.«

Manden erkendte altså, at han var med på båden sammen med otte andre formodede pirater, og at der var våben og en stige om bord. Men han afviste, at de skød først mod de danske styrker.

Ingen danske soldater kom til skade, men frømændenes båd blev ramt af mindst syv skud. Ifølge Forsvaret var det de formodede pirater, som åbnede ild - først mod helikopteren og efterfølgende mod frømændene, som dog fik nedkæmpet modstanden på ca. 10 sekunder, ifølge én vidneforklaring.

Enlig forsørger til to børn

Under retsmødet kom det også frem, at den 39-årige mand er alenefar til to børn på seks og 16 år. Ifølge hans forklaring er han børnenes primære forsøger.

Moderen har forladt Nigeria, hvor børnene nu bliver passet af deres bedstemor. Faderen har ikke været i kontakt med børnene, siden han blev taget til fange den 24. november sidste år.

Efter den mere end tre timer lange gennemgang af sagen, valgte dommeren at følge anklagerens begæring om varetægtsfængsling frem til 1. februar.

Hun fandt, at der var begrundet mistanke om, at den 39-årige er skyldig i sigtelsen for forsøg på manddrab, og at han - fordi han ikke har nogen relation til Danmark - risikerer at flygte, hvis han slippes fri.

Forsvarer kritiserer »forskelsbehandling«

Mandens forsvarer Birgitte Skjødt argumenterede for løsladelse.

»For mig at se, kan der meget vel være tale om, at der er skudt i selvforsvar,« sagde hun.

At hendes klient selv sprang i vandet beviser ifølge hende, at han ikke ønskede at være en del af sammenstødet med frømændenes både.

Desuden fandt Birgitte Skjødt det stærkt problematisk, at de øvrige tre tilbageholdte er blevet løsladt med tiltalefrafald, mens hendes egen klient sidder alene tilbage på anklagebænken og risikerer 6-7 års fængsel.

Det er forskelsbehandling, mente hun:

»Det virker helt mærkværdigt, at man i strid med de principper, som vi ellers holder højt – nemlig at man er lige for loven – ikke bliver tilgodeset i denne sag. Efter min opfattelse burde der også være givet tiltalefrafald over for min klient.«

»Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man behandler disse fire personer så forskelligt.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.