FBI gav 100.000 dokumenter til dansk politi i sag om Syrien

Special agent fra FBI i Washington er fløjet til Danmark for at vidne i straffesag om brud på sanktioner.

Artiklens øverste billede
Det amerikanske forbundspoliti FBI har efterforsket en sag mod russiske selskaber, der overtrådte sanktioner vedrørende Syrien og Krim. Selskaberne købte jetbrændstof til brug for luftbombardementerne i Syrien. Leverandøren var det det danske selskab Dan-Bunkering, som er tiltalt ved Retten i Odense for brud på EU's sanktioner. En ansat i FBI er indkaldt som vidne i den danske sag. Arkivfoto: Yuri Gripas/Reuters

En usædvanlig straffesag i Odense om to danske selskabers påståede brud på sanktioner mod Syrien kan trilles tilbage til nidkær overvågning i Washington i USA.

I januar 2016 skete der to overførsler i amerikanske dollar mellem et russisk selskab og et cypriotisk selskab.

Sovfrachts betaling på 2,6 millioner dollar til Petrolina på Cypern for brændstof til fly tændte røde lamper i USA. Finansministeriet i den amerikanske regeringsby greb ind. Overførslerne blev blokeret.

Derefter gik forbundspolitiet i gang med en efterforskning. Det fortæller en såkaldt special agent fra FBIs kontor i Washington onsdag i Retten i Odense.

- Vi fik retskendelser om adgang til bankoplysninger og til e-mailkorrespondance, siger Samuel C. Small. Hans speciale er sager om brud på sanktioner.

Kendelserne gjaldt e-mail konti i amerikanske selskaber. På den måde opdagede FBI, at personer i Syrien fra deres konti hos Google og Yahoo orienterede Sovfracht i Moskva om, at blandt andet tankskibet ”Mukhalatka” var ankommet til havnen i Banias med jetbrændstof.

En e-mail fra Sovfrachts repræsentant i Syrien vises onsdag på skærme i retslokalet.

- Vi fik adgang til den, fordi han skrev fra en Yahoo-konto. Hvis han havde skrevet fra en syrisk konto, ville vi ikke have set den, forklarer Samuel C. Small.

Mailen indgår i de cirka 100.000 dokumenter, som amerikansk politi siden gav til Bagmandspolitiet.

Det var i efteråret 2016, at de amerikanske myndigheder orienterede Danmark om, at et dansk selskab med hjemsted i Middelfart kunne være involveret i en sanktionsovertrædelse.

Resultatet af advarslen er den verserende straffesag mod Dan-Bunkering og mod moderselskabet Bunker Holding.

Anklageskriftet drejer sig om i alt 172.000 ton brændstof, som danskerne solgte til Sovfracht og et andet russisk selskab med forbindelse til den russiske flåde. De beskyldes for at have overtrådt en EU-sanktion, som forbyder leverance af netop jetbrændstof til Syrien.

Selskaberne nægter sig skyldige. De hævder, at de ikke anede, at ”Mukhalakta” og et andet skib sejlede brændstoffet til Banias i Syrien. Ansvaret stoppede i det øjeblik, da produktet var blevet pumpet over i skibene på Cypern og andre steder, lyder det.

I USA er der rejst en straffesag mod fem russiske statsborgere fra Sovfracht og mod tre syriske mænd. I det øjeblik de sætter fod på amerikansk jord, vil de blive anholdt, bekræfter FBI’s udsendte onsdag fra vidneskranken i Odense.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.