24-årig kendt skyldig i at planlægge terror

Den 24-årige mand er blevet kendt skyldig i at planlægge et terrorangreb ved Retten på Frederiksberg

Artiklens øverste billede
Retten på Frederiksberg. Arkivfoto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

En 24-årig mand er ved Retten på Frederiksberg blevet kendt skyldig i forsøg på at begå et terrorangreb i Danmark eller i udlandet.

Det oplyser TV2.

Senioranklager ved Københavns Politi Marie Petersen er meget tilfreds med dagens kendelse.

»Det har været vores påstand fra starten, at han har gjort sig skyldig i forsøg på terror, og det har retten så nikket til i dag, så det er jeg utroligt tilfreds med.«

Da manden blev anholdt i april sidste år var han i besiddelse af en Glock-pistol med 50 tilhørende skarpe patroner. Hvad han ikke vidste var, at manden, han købte pistolen af, var PET-agent.

Senioranklager Marie Petersen fortalte ved sagens start, at det var ”kildeoplysninger”, som tilbage i begyndelsen af april 2020 fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at fatte interesse for manden.

Hans telefon blev aflyttet og sporet. Politiet kunne også følge mandens færden på nettet.

Den nu 24-årige mand boede på det tidspunkt delvist i morens lejlighed i Valby. Her foretog efterretningstjenesten hemmelige ransagninger og oprettede rumaflytninger.

På en aflytning kan man høre manden aflægge en troskabsed til Islamisk Stat. Og over sengen i lejligheden hang et sort flag med den islamiske trosbekendelse påtrykt med hvid skrift. Et flag, som bruges af Islamisk Stat.

Via den krypterede chattjeneste Signal etablerede en PET-agent kaldet 474a kontakt til manden. Agenten gav sig ud for at være muslim, og samtalen endte altså i et våbenkøb.

Mandens forsvarer, Rolf Gregersen, gav ved sagens start udtryk for, at PET gik for vidt i brugen af agenter, og at våbenkøbet ikke var kommet i stand, hvis ikke en eller flere agenter fremprovokeret det.

Og PET-agentens skriverier på chatten var da heller ikke alle renset for værdiladede udsagn. Blandt andet skriver 474a på et tidspunkt, hvor samtalen handler om vantro:

- De er islams fjender, og de vil få, som de fortjener. Hvis ikke i dette liv så i Helvede.

Chatten indeholder dog andre udsagn, som belastede den 24-årige. Blandt andet spørger han på et tidspunkt 474a:

- Er det tilladt at bekæmpe vantro i gader, som ikke bærer våben eller kæmper. På caféer for eksempel?

Chatkontakten mundede ud i, at 474a satte den tiltalte i forbindelse med en anden agent kaldet 472a, som kunne skaffe den tiltalte et våben.

Retten tog da også stillingonsdag til, hvorvidt agenterne var gået over stregen, og der fik forsvareren altså ikke medhold.

»Retten har også i dag taget stilling til agenternes adfærd i forbindelse sagen, og der har retten sagt, at agenterne ikke har overtrådt provokationsforbuddet,« oplyser Marie Petersen.

Mødet mellem den tiltalte og 472a skulle foregå 30. april 2020 på parkeringspladsen i krydset mellem Blushøjvej og Ny Ellebjergvej i København.

Her blev manden anholdt efter at have fået overdraget pistol og ammunition.

På mandag afgøres det, hvilken straf den 24-årige skal have.

Ritzau/JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen