• For abonnenter

Nu skal strid mellem Naser Khader og Sherin Kankan afgøres i Højesteret

For et år siden blev Naser Khader frikendt i en sag, hvor han stod anklaget for injurier mod imam og leder af Exitcirklen Sherin Khankan. Mandag mødes de to i Højesteret, som Khankan har anket frikendelsen til.

Artiklens øverste billede
Sherin Khankan er kvindelig imam i kvindemoskeen i København. Her ses hun til den første fredagsbøn med en kvindelig imam. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

Den konservative folketingspolitiker Naser Khader blev i juni 2020 frikendt for anklager om at have udtalt sig injurierende om Sherin Khankan, imam og leder af Exitcirklen.

Men dagen efter Østre Landsrets afgørelse ankede Sherin Khankan frikendelsen, og derfor skal de to mandag mødes i Højesteret. Vi forklarer her, hvad der er op og ned i sagen.

Hvordan begyndte sagen?

Sagen tog sin begyndelse, da Naser Khader i 2017 sendte en mail til tre andre folketingspolitikere, Holger K. Nielsen fra SF, Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale og Josephine Fock fra Alternativet. I mailen, som også blev sendt på vegne af det tidligere Venstre-medlem Marcus Knuth, der i dag er konservativ, og daværende folketingsmedlem Martin Henriksen (DF), forsøgte Khader at få trukket en støtte på 680.000 kr., som Exitcirklen var blevet tildelt fra statens satspuljemidler.

Exitcirklen havde søgt og modtaget pengene til sit arbejde med at hjælpe kvinder, der udsættes for æresrelateret vold, og organisationen arbejder overordnet for at bekæmpe social kontrol og psykisk vold.

Hvad har Naser Khader ytret?

I mailen lød det, at Khankan tidligere havde forsvaret straf med piskeslag for at begå utroskab. Der stod også, at Khankan var »kendt for ikke at ville afvise sharialov, som hun mener er foreneligt med dansk lovgivning«.

Hun skrev tilbage i 2011 i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad, at »sharia er demokratisk og kan godt sameksistere med dansk lovgivning«.

Af mailen fremgik det, at Khankan ifølge Khader i et andet indlæg i Kristeligt Dagblad fra 2011 havde forsvaret piskeslag som straf for utroskab. Det har Khankans advokat afvist med henvisning til, at hun i indlægget skriver, at hun »er imod enhver form for dødsstraf og barbariske straffemetoder uanset juridisk, politisk, religiøst ophav«.

Indholdet i mailen fik Sherin Khankan til at trække Khader, Knuth og Henriksen i byretten, der dog vurderede sagen som værende af så principiel karakter, at den skulle direkte til Østre Landsret.

Landsret afviste sagen delvist

Naser Khader, Marcus Knuth og Martin Henriksen har ifølge Sherin Khankan og hendes advokat også udtalt sig injurierende om hende i folketingssalen, og disse ytringer var også en del af søgsmålet mod politikerne, da sagen skulle for Østre Landsret. Men denne

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.