»Vi har en pligt til at vurdere, om noget er strafbart eller ej. Det er den ramme, vi agerer inden for«

Det vækker kritik fra en 29-årige kvindes advokat og fra juridisk tænketank, at hun er blevet anholdt for at dele et foto af en meget omtalt brændende Mette Frederiksen-dukke. Politiet siger, at de blot forholder sig til en potentiel lovovertrædelse.

Artiklens øverste billede
Det er denne del af billedet, man reelt kan se, hvis man går ind på den Facebook-gruppe, hvor kvinden har anvendt det. Hvis man åbner coverbilledet i Facebook-gruppen helt op, kan man dog også se det skilt, der var hængt på dukken. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Østjyllands Politi vil ikke gå ind i en diskussion om, hvorvidt de er faret for hårdhændet frem i en sag, hvor en kvinde har lagt et billede af en meget omtalt Mette Frederiksen-dukke op i en Facebook-gruppe, der er kritisk over for regeringens coronarestriktioner.

»Vi har en pligt til at vurdere, om noget er strafbart eller ej. Det er den ramme, vi agerer inden for,« siger chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Klaus Arbo Rasmussen, da Jyllands-Posten spørger ham, om han mener, at politiet kunne have en pligt til at være mere tolerante i sager som denne, der handler om folk, der demonstrerer mod magtens anvendelse.

Billedet viser en dukke udstyret med et billede af statsminister Mette Frederiksens ansigt og en tekst, hvor der i versaler står »Hun må og skal aflives«. Dukken blev anvendt i forbindelse med voldsomme demonstrationer mod regeringens coronarestriktioner den 9. januar 2021, og Facebook-gruppen, kvinden har lagt billedet op på som såkaldt coverbillede, er da også kritisk mod netop regeringens coronarestriktioner.

»Jeg er decideret rystet over den fremfærd, vi ser over for protester mod regeringen i øjeblikket«

Jacob Mchangama, jurist og direktør i ænketanken Justitia

Fredag den 12. marts faldt der dom i en sag, hvor en kvinde blev idømt to års ubetinget fængsel for ifølge domstolen at have opfordret til vold under demonstrationen den 9. januar, hvor der opstod konfrontationer mellem politi og demonstranter, herunder stenkast mod politibetjente. Tirsdag er der faldet endnu en coronarelateret dom, hvor en 23-årig mand er blevet idømt et år og tre måneders ubetinget fængselsstraf for - under den samme demonstration - at have råbt »fucking luder« og kastet tre sten efter politiet.

Begge sager udløser dobbelt straf, fordi der i forbindelse med den første store coronanedlukning i marts 2020 blev tilføjet en bestemmelse i straffeloven, paragraf 81d, som giver mulighed for at fordoble straffen ved lovovertrædelser, der kan sættes i forbindelse med coronapandemien.

Lørdag fik Østjyllands Politi en anmeldelse fra en borger, der havde set billedet i den omtalte gruppe. Søndag blev kvinden, der er 29 år gammel og bor i Aarhus, anholdt i sit hjem, hvor politiet konfiskerede hendes telefon og computer og efterfølgende sigtede hende for trusler mod personer i offentlig tjeneste.

Den 29-årige kvindes advokat, Jonas Christoffersen, sagde tidligere tirsdag til Jyllands-Posten, at kvinden på baggrund af anholdelsen og risikoen for dobbeltstraf er »nervøs for, hvad der skal ske med hende og hendes liv«.

Østjyllands Politi oplyser, at kvinden indtil videre udelukkende er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 119, som omhandler trusler mod personer i offentlig tjeneste.

»Vi er stadig ved at efterforske, og det er også i det lys, man skal se sagen. Lørdag får vi en anmeldelse fra en borger, der har set det her opslag (Facebook-gruppens coverbillede, red.). Det er på baggrund af den anmeldelse, at vi går ind og vurderer, om der kan være tale om en overtrædelse af straffeloven,« siger chefpolitiinspektør Klaus Arbo Rasmussen.

»Det er derfor, vi foretager en anholdelse søndag eftermiddag og sikrer tekniske beviser. Og det er der, vi er nu. Vi er ved at undersøge, og så bliver det op til Anklagemyndigheden at vurdere, om der skal rejses tiltale. Det er en konkret vurdering af opslaget og sammenhængen for det, der gør, at vi vurderer, som vi gør,« siger han.

Så det er ikke billedet i sig selv, der fik jer til at reagere?

»Det er en kombination af opslaget og billedet og konteksten for det, der gør, at vi vurderer, at der kan være tale om en overtrædelse af straffeloven. Det er det, vi agerer på. Det er vores opgave i det at finde ud af det, vi kan,« siger Klaus Arbo Rasmussen.

Vil der komme yderligere sigtelser?

»Det kan jeg ikke fortælle om i detaljer. Det er stadig en verserende efterforskning.«

Har I fortsat hendes telefon og computer?

»Det kan jeg ikke sige noget om.«

Kører på den store klinge

Jonas Christoffersen, kvindens advokat, sagde tidligere tirsdag til Jyllands-Posten, at han mener, at sagerne om lovovertrædelser i forbindelse med kritik af regeringens coronarestriktioner tyder på, at der et mønster i politiets ageren.

»Jeg synes, at det ser ud, som om man nu har besluttet, at man gerne vil prøve at holde den her modstand nede. Det forstår jeg godt i nogle sager, for det nytter ikke, at det udarter sig til optøjer i gaderne. Men nu går man så ind i en fredelig Facebook-gruppe, der ytrer modstand mod at fare for meget frem. Det virker til, at man vil holde det nede,« lød det fra Jonas Christoffersen. Han får opbakning fra Jacob Mchangama, jurist og direktør i den juridiske tænketank Justitia, der peger på »autoritære tendenser«.

»Jeg er decideret rystet over den fremfærd, vi ser over for protester mod regeringen i øjeblikket. Hvor mange vil i fremtiden afholde sig fra at gå til demonstrationer eller dele provokerende og stærkt kritiske opslag om statsministeren eller regeringen, af frygt for at det får konsekvenser?« skrev Jacob Mchangama i et Facebook-opslag mandag.

Klaus Arbo Rasmussen, der bliver fra kvindens advokat og andre påpeget et vist mønster i flere sager lige nu - er det et ekstra fokus hos jer at holde mere øje med sager, der kan relateres til coronarestriktioner og lignende?

»Hos Østjyllands Politi reagerer vi på henvendelser og på, om der kan være en overtrædelse af straffeloven. Jeg kan godt se den store klinge, det kører på lige nu, men for os er det, vi efterforsker, om noget overtræder straffeloven. Så svaret her er, at vi reagerer på en anmeldelse, så det på et tidspunkt kan endelig afgøres, om der er begået et strafbart forhold,« siger Klaus Arbo Rasmussen.

Kan I hos jer mærke en ekstra bevågenhed om den her type sager?

»Vi kan i hvert fald mærke interessen i dag. Men for os er det en vurdering af, om det er en overtrædelse af straffeloven eller ej.«

Har I en sparring mellem politikredse eller med Rigspolitiet om håndteringen af disse coronarelaterede sager?

»Det må du spørge Rigspolitiet om.«

Tre mænd sidder fortsat varetægtsfængslet for selve afbrændingen af dukken med Mette Frederiksens ansigt ved demonstrationen den 9. januar 2021, som blev arrangeret af den restriktionskritiske gruppe Men in Black.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.