Pludselig vajede nynazismens faner fra toppen af Danmarks næsthøjeste punkt

Genforeningstårnet ved Ejer Bavnehøj var fredag blevet udstyret med nynazistiske bannere. »Det er sygeligt, simpelthen,« siger formand for tårnets forening.

Artiklens øverste billede
Foto af Genforeningstårnet udstyret med bannere fra en nynazistisk gruppering fredag. Privatfoto

Fredag kunne folk på gåtur ved Ejer Bavnehøj i Skanderborg Kommune støde på et usædvanligt syn ved Genforeningstårnet på toppen af højdedraget.

Normalvis er tårnet samlingspunkt for grundlovstaler og demokratiske folkemøder. Men øverst oppe vajede to flag med grønne og hvide striber horisontalt og et kvadratisk logo i midten. Flagene og logoet tilhører den nynazistiske, og efter eget udsagn nationalsocialistiske, gruppering Nordfront, undertiden også betegnet Den Nordiske Modstandsbevægelse.

I en video på grupperingens hjemmeside kan man se tre personer, som af Nordfront selv betegnes »aktivister« gå op i tårnet og montere de to flag, ligesom de sætter klistermærker på murene og på en informationstavle. Videoen viser også personer fra grupperingen sætte et banner op på en gangbro, ifølge hjemmesiden i Bjerringbro. De tre personer - to af dem er maskeret - ved broen slutter gerningen af med at heile. På klippene fra Genforeningstårnet på Ejer Bavnehøj ser man heller ikke gerningsmændenes ansigter.

En af dem, der fredag eftermiddag så flagene, var Jens Zöga Diederichsen, der sammen med en gruppe medstuderende fra Aarhus var taget til Ejer Bavnehøj for at fejre en eksamen. Flere i gruppen havde ikke været der før, så ved første øjekast fandt de ikke flagene mistænkelige.

»Men da vi kommer op og ser, at flagene er sat fast med strips, så siger min kammerat, at det er simpelthen ikke meningen det der. Så googler vi Nordfront, og vi finder ud af, hvem de er, og hvad de laver. Og så begynder det at dæmre,« siger Jens Zöga Diederichsen til Jyllands-Posten.

Nordfront beskriver selv flagene som »tyrrune-flag«, fremgår det af gruppens hjemmeside. Logoet på flagene er en rune, der forestiller en pil, der peger opad. Symbolet forbindes med nazisme og anvendes ifølge den amerikanske organisation mod had Anti-Defamation League (ADL) af nazistiske grupper i en kamp for en arisk-norrøn arv. Selv beskriver Nordfront sig som en »revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation«.

Flaget er udstyret med en rune, der har umiskendelige referencer til Nazityskland. Privatfoto.

Ifølge ADL blev runesymbolet i Hitlers Nazityskland anvendt i forbindelse med f.eks. de militære ledelsesuddannelser (Reichführerschulen) og de nazistiske troppers såkaldte Sturmabteilung (stormtropper, red.).

»Vi bliver lidt skræmte og forargede over, at man kan være så historieløs. Men det er også nærmest en kliché på højreekstremistisk propaganda,« siger Jens Zöga Diederichsen.

Efterfølgende ringede Jens Zöga Diederichsen og hans medstuderende til formanden for foreningen Ejer Bavnehøjs Venner, Viggo Rasmussen. Han og foreningen står for drift af Genforeningstårnet, der blev opført som hyldest til genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland i 1920.

»Jeg bliver kontaktet klokken 16 fredag af en tilfældig besøgende, der spørger, om vi har sat flag op,« siger Viggo Rasmussen.

Det havde de ikke.

»Så sender han (Jens Zöga Diederichsen, red.) nogle billeder, og da jeg ser dem, sender jeg straks en ud for at fjerne dem og anmelder det til politiet,« siger Viggo Rasmussen.

»Politiet siger, at de kender dem i forvejen. Hvis du ser deres hjemmeside (Nordfronts, red.) er det jo ikke barnemad. På videoen kan man se, at de ender med at gøre honnør og heile. Det er krasse sager,« siger Viggo Rasmussen.

Personer tæt knyttet til Nordfront har tidligere gjort sig skyldige i racistiske forbrydelser. Det slog Retten i Randers for få måneder siden fast.

Der blev også placeret klistermærker fra Nordfront på tårnets mure. Privatfoto.

I oktober 2020 blev den 39-årige Jacob Vullum Andersen, der har en ledende rolle i Nordfront, idømt et års fængsel i sagen om hærværk mod jødiske gravsteder på en kirkegård i Randers i november 2019. Dengang blev 84 gravsten påført grøn maling, flere blev væltet, mens en enkelt var blevet udstyret med et klistermærke med en davidsstjerne og teksten »Jude« (’jøde’ på tysk, red.). Hærværket blev begået den 9. november 2019 - på årsdagen for Krystalnatten, hvor det nazistiske parti i Tyskland i 1938 iscenesatte ødelæggelser af synagoger og butikker med jødiske indehavere.

Ugerningen, som blev en historisk og ildevarslende forløber til et gennemsyret nazistisk Tyskland, Holocaust og Anden Verdenskrig, blev navngivet ’Krystalnatten’ på grund af de mange glasskår fra butiksruder, der glimtede i gaderne den nat. Omkring 7.500 butikker og 200 synagoger blev ødelagt, mens 91 personer blev dræbt.

Jacob Vullum Andersen blev i efteråret altså dømt - en dom, der faldt efter straffelovens paragraf 291 om beskadigelse af andres ting og straffelovens paragraf 266b, også kendt som racismeparagraffen. I hans hjem fandt politiet et hagekors af træ, maling og ca. 20 gule stjerner med teksten »Jude«. En anden mand blev også dømt i sagen, men da det i retten blev afgjort, at han skal mentalundersøges, er hans straf endnu ikke udmålt.

Det vides ikke, hvornår flagene blev monteret på toppen af Genforeningstårnet, men ifølge Nordfronts hjemmeside skete det altså fredag. Hvor længe de nåede at vaje i vinden, før de blev fjernet om eftermiddagen, er dermed uklart. At Nordfronts tankesæt og referencerne til Nazityskland fik lov at præge Genforeningstårnet er ikke noget, formand for Ejer Bavnehøjs Venner, Viggo Andersen, bryder sig om.

»Jamen, jeg kan da kun sige, at det er træls, at vi skal opleve det i vores ellers fredelige samfund. Det er da et alvorligt signal, og der er jo noget historik. Det er sygeligt, simpelthen,« siger Viggo Rasmussen.

Da Jens Zöga Diederichsen og hans studiekammerater vendte hjemad, overvejede de, om de skulle kontakte medierne - eller om det var bedre at tie sagen ihjel, så den nynazistiske gruppering ikke skulle få den opmærksomhed, de søger.

»Vi blev ret hurtigt enige om, at det er bedst, at vi har en samtale om, at der faktisk findes højreekstremistiske mennesker og nynazister i Danmark fremfor at vende det blinde øje til og lade det ulme et eller andet mørkt sted i Danmark,« siger han.

Hos Sydøstjyllands Politi oplyser vagtchef Henrik Dam, at politiet først går i gang med efterforskningen mandag: »Indtil videre har vi blot optaget en rapport.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.