Peter Madsens vilde flugt endte efter fem minutter

Regeringen varsler nye tiltag efter drabsmanden Peter Madsens gidseltagning og flugt fra et lukket fængsel.

Artiklens øverste billede
Efter pågribelsen blev Peter Madsen placeret i vejkanten på Nyvej, mens politiets indsatsstyrke og finskytter holdt øje med ham, mens hans bombebælte blev undersøgt. Foto: Nils Meilvang/Scanpix

Alt disponibelt mandskab blev sendt på gaden, da Københavns Vestegns Politi tirsdag formiddag fik meldingen om, at den livstidsdømte drabsmand Peter Madsen var flygtet fra det lukkede Herstedvester Fængsel.

Ved hjælp af en pistollignende genstand og et mavebælte, der lignede en bombe, var det lykkedes Peter Madsen at true sig vej ud af fængslet.

»Vi har ingen mistanke om, at han har fået hjælp, men det er altid noget, vi undersøger,« sagde politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi på et pressemøde.

Politiet fik alarmen fra fængslet kl. 10.21, og bare fem minutter senere var flugten forbi.

Takket være fængselspersonale, der var fulgt efter den 49-årige flugtfange, fik politiet hurtigt opsporet ham, og han blev anholdt ca. 900 meter fra fængslet på Nyvej ved boligområdet Mölndalsparken i Albertslund, da han sprang ind i en hvid varevogn.

Betjente fik ham dog flået ud af køretøjet og overmandet ham. Politiet vurderer ikke, at chaufføren af varevognen havde noget med sagen at gøre.

Ved anholdelsen smed Peter Madsen en pistollignende genstand fra sig, og da betjentene gav ham håndjern på, opdagede de, at han var iført et bombelignende mavebælte.

Derfor blev Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste tilkaldt, og politiets indsatsstyrke rettede sine rifler mod Peter Madsen, der sad alene på græsset i vejkanten i flere timer, mens bomberydderne vurderede hans bælte.

Politiet formoder, at der var tale om en »vellignende attrap«, som nu skal undersøges nærmere.

Anklagemyndigheden var tirsdag aften ved at vurdere, om Peter Madsen skulle fremstilles i grundlovsforhør. Han bliver sigtet for forsøg på fangeflugt, men yderligere sigtelser kan komme på tale, som efterforskningen skrider frem.

Landets farligste kriminelle

Herstedvester Fængsel er et lukket fængsel med plads til 161 fanger. Det er Kriminalforsorgens specialfængsel til indsatte og forvaringsdømte med behov for bl.a. psykiatrisk eller sexologisk behandling. Fængslet huser – eller har huset – nogle af Danmarks farligste kriminelle, herunder drabsmændene ”Amagermanden” og Peter Lundin.

Hele hændelsesforløbet skal nu undersøges nærmere. Derfor ønskede Herstedvester Fængsels institutionschef, Hanne Høegh Rasmussen, ikke at gå i detaljer med, hvordan flugten kunne lade sig gøre.

Det siger sig selv, at dømte livstidsfanger, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, ikke skal kunne slippe ud af myndighedernes varetægt.

Nick Hækkerup, justitsminister

Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, oplyser dog til Jyllands-Posten, at Peter Madsen tog en kvindelig civilt ansat som gidsel og – med kvinden foran sig – truede fængselspersonalet til at åbne porten. Personalet gjorde det rigtige i situationen, da det ikke kunne vide, om våbnene var ægte, mener Bo yde Sørensen.

Ingen kom fysisk til skade, men oplevelsen har været »meget psykisk belastende« for de involverede medarbejdere, understregede Hanne Høegh Rasmussen.

»Vi vil selvfølgelig se på vores sikkerhedsprocedurer, og om vi har fulgt dem. Og om der er behov for at skærpe nogen af dem,« sagde hun.

En rapport fra Europarådet viste i 2018, at Danmark er et af de europæiske lande, hvor flest fanger lykkes med at flygte fra fængslerne. Blandt de 47 medlemslande lå Danmark på syvendepladsen over antallet af fangeflugter fra åbne og lukkede fængsler.

Kriminalforsorgsforeningens landsformand, John Hatting, vurderer over for Ritzau, at Peter Madsen sandsynligvis nu bliver flyttet til et andet fængsel, ligesom Madsens frihedsrettigheder og muligheder for at deltage i aktiviteter bag tremmerne vil blive begrænset eller underlagt strengere sikkerhedskontrol.

Hækkerup varsler nye tiltag

Justitsminister Nick Hækkerup varsler allerede nu yderligere tiltag for at forhindre fangeflugter.

»Det siger sig selv, at dømte livstidsfanger, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, ikke skal kunne slippe ud af myndighedernes varetægt,« udtaler han i en kommentar.

Regeringen har bebudet en handlingsplan for at undgå flugtforsøg, men den er blevet forsinket pga. coronapandemien.

Peter Madsen er idømt fængsel på livstid for mishandlingen og drabet på den svenske journalist Kim Wall i august 2017 om bord på Madsens hjemmebyggede ubåd, “Nautilus”. Efterfølgende parterede han liget og smed det bid for bid i Køge Bugt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.