Peter Madsen blev anholdt, da han sprang ind i en varevogn

Med en pistol- og bombeattrap lykkedes det Peter Madsen at true sig vej ud af Herstedvester Fængsel. Men hans tid i friheden blev kort.

Artiklens øverste billede
Efter pågribelsen blev Peter Madsen placeret på græsset i vejkanten på Nyvej, mens politiets indsatsstyrke og finskytter holdt øje med ham. Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2020

Alt disponibelt mandskab blev sendt på gaden, da Københavns Vestegns Politi tirsdag formiddag fik meldingen om, at den livstidsdømte drabsmand Peter Madsen var flygtet fra det lukkede Herstedvester Fængsel.

Det lykkedes Peter Madsen at true sig vej ud af fængslet ved hjælp af en pistollignende genstand og et mavebælte, der lignede en bombe, men han blev anholdt ca. 900 meter derfra, da han sprang ind i en hvid varevogn.

Det oplyser Købehavns Vestegns Politi på et pressemøde om flugtforsøget.

»Vi har ingen mistanke om, at han har fået hjælp, men det er altid noget, vi undersøger i forbindelse med sådanne hændelser,« siger politiinspektør Mogens Lauridsen.

Politiet fik anmeldelsen kl. 10.21 og rykkede straks talstærkt ud. Bare fem minutter senere var flugten forbi.

Personale fra Kriminalforsorgen havde fulgt efter Peter Madsen og kunne pege politiet i den rigtige retning.

Ved anholdelsen på Nyvej ved boligområdet Mölndalsparken i Albertslund smed den 49-årige Peter Madsen en pistollignende genstand fra sig. Og da betjentene gav ham håndjern på, opdagede de, at han var iført et mavebælte, der lignede et bombebælte.

Derfor tog man ingen chancer, og sprængstofeksperter blev tilkaldt. Også politiets indsatsstyrke rykkede ud, og skarpskytter tog opstilling med deres rifler rettet mod Peter Madsen, der sad alene på græsset i vejkanten i flere timer.

»Vi tror ikke, det er en pistol, men det lignede,« sagde Mogens Lauridsen, som også oplyste, at intet tyder på, at Peter Madsen havde rigtigt sprængstof på sig.

»Vi tror, at det var en meget vellignende bombeattrap.«

Kl. 15.30 var Peter Madsen endnu ikke blevet afhørt. Han befinder sig i øjeblikket på politistationen i Albertslund, mens politiet tager stilling til, om han skal fremstilles i grundlovsforhør i Dommervagten.

Det står endnu ikke klart for politiet, hvad der skete inde i den hvide varevogn, som Peter Madsen nåede at hoppe ind i, inden han blev flået ud og overmandet af betjente få øjeblikke senere.

Chaufføren af vognen taler ikke dansk, hvilket komplicerer opklaringsarbejdet. Men på nuværende tidspunkt tider intet på, at de to personer kendte hinanden på forhånd, understreger Mogens Lauridsen.

Landets farligste kriminelle

Herstedvester Fængsel er et lukket fængsel med plads til 161 fanger. Det er Kriminalforsorgens specialfængsel til indsatte og forvaringsdømte med behov for psykiatrisk, psykologisk og/eller sexologisk udredning og behandling.

Fængslet huser - eller har huset - nogle af Danmarks farligste kriminelle, herunder drabsmændene ”Amagermanden” og Peter Lundin.

Besøg hos indsatte kræver ansøgning og tilladelse.

En rapport fra Europarådet viste i 2018, at Danmark er et af de europæiske lande, hvor flest fanger lykkes med at flygte fra fængslerne. Blandt de 47 medlemslande lå Danmark på syvendepladsen i antallet af fangeflugter fra åbne og lukkede fængsler.

Politiets efterforskning skal nu afklare, om Madsen selv har fremstillet våbenattrapperne, ligesom hele hændelsesforløbet skal kortlægges nærmere.

Derfor ønskede Herstedvester Fængsels institutionschef, Hanne Høegh Rasmussen, ikke at gå i detaljer med, hvordan det kunne lade sig gøre at flygte.

Vi vil selvfølgelig se på vores sikkerhedsprocedurer, og om vi har fulgt dem. Og om der er behov for at skærpe nogle af dem.

Hanne Høegh Rasmussen, institutionschef, Herstedvester Fængsel

Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen oplyser dog til Jyllands-Posten, at Peter Madsen tog en kvindelig, civil ansat i fængslet som gidsel og - med kvinden foran sig - truede fængselspersonalet til at åbne porten.

Bo Yde Sørensen mener, at personalet gjorde det rigtige i situationen, da de ikke kunne vide, om våbnene var ægte.

Ingen kom fysisk til skade, men oplevelsen har været »meget psykisk belastende« for de involverede medarbejdere, oplyser Hanne Høegh Rasmussen.

Forløbet skal nu undersøges nærmere for eventuelle sikkerhedsbrister.

»Vi vil selvfølgelig se på vores sikkerhedsprocedurer, og om vi har fulgt dem. Og om der er behov for at skærpe nogle af dem,« siger hun.

Hækkerup varsler nye tiltag

Justitsminister Nick Hækkerup varsler allerede nu yderligere tiltag for at undgå fangeflugter i fremtiden. Han har desuden bedt Kriminalforsorgen om at redegørelse.

»Tirsdagens fangeflugt er dybt alvorlig. Det siger sig selv, at dømte livstidsfanger, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, ikke skal kunne slippe ud af myndighedernes varetægt,« udtaler han i en kommentar.

Regeringen har sat gang i arbejdet med en handlingsplan for at undgå flugtforsøg, men den er blevet forsinket pga. coronapandemien.

Peter Madsen er idømt fængsel på livstid for at torturere og dræbe den svenske journalist Kim Wall i august 2017 om bord på Madsens hjemmebyggede ubåd, Nautilus.

Efterfølgende parterede han liget og smed det bid for bid i Køge Bugt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.