Overblik: Det ved vi i terrorsagen med »militant, islamistisk motiv«

Seks personer er blevet varetægtsfængslet i terrorsagen.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov, Københavns Politi, og den operative chef i Politiets Efterretningstjeneste, Flemming Drejer, holdt onsdag eftermiddag et pressemøde om sagen. Video: Københavns Politi

Dansk politi gennemførte onsdag den 11. december en koordineret aktion i store dele af landet på baggrund af »mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv«. I alt 22 personer blev anholdt.

Politiet har delt sagen op i to sigtelsesspor. Det ene handler om våben. Her er fem personer sigtet, men tre af dem blev løsladt efter grundlovsforhør. To personer blev varetægtsfængslet i sagen.

Det andet spor handler om sprængstoffer. Her er tre personer sigtet. 12. december blev alle tre varetægtsfængslet indtil den 8. januar.

En niende person er blevet varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør ved Retten i Odense.

De resterende anholdte fra den store politiaktion er blevet løsladt.

Her er, hvad vi ved om sagen på nuværende tidspunkt:

Sigtelserne

 • I Københavns Byret er i alt otte personer - seks mænd og to kvinder - torsdag blevet fremstillet i grundlovsforhør. De er sigtet efter den mest alvorlige terrorbestemmelse i Straffeloven, paragraf 114, stk. 1, som kan give op til til fængsel på livstid.
 • Grundlovsforhørene blev gennemført i to forskellige retssale i byretten. Tre af de sigtede i den ene sal - fem i den anden.

Sprængstof-sagen

 • De tre personer - en kvinde og to yngre mænd - er sigtet for i månederne op til 18. april at planlægge et eller flere terrorangreb med bomber.
 • De skal have skaffet komponenter til fremstilling af sprængstoffet TATP og »andre eksplosivstoffer med videre,« hedder det i sigtelsen.
 • Planlægningen blev fortsat i en ny periode fra ca. 4. oktober og frem til anholdelsen onsdag.
 • Det er uklart, om de havde udpeget et konkret mål. Ifølge sigtelsen skulle angrebet gennemføres enten i Danmark eller i udlandet.
 • De to mænd er begge 21 år. Kvinden er 38 år. De to mænd nægter sig skyldige, mens det er usikkert, hvordan kvinden stiller sig til sigtelsen.
 • I retten var kvinden iført niqab-lignende hovedbeklædning, der dækkede det meste af ansigtet. Mændene havde begge fuldskæg.
 • Da sigtelserne var læst op, blev dørene lukket, og der er nu nedlagt navneforbud i sagen.

Våben-sagen

 • I den anden retssal blev en 28-årig kvinde og fire mænd sigtet for forsøg på at købe eller finansiere skydevåben til terrorbrug.
 • Det drejer sig om pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug ved én eller flere terrorhandlinger mod et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.
 • Planlægningen har fundet sted i månederne op til anholdelsen.

 • De sigtede er i alderen 21 til 29 år.

Odense-sagen

 • I Odense er en niende person fremstillet i grundlovsforhør.

 • Manden er 29 år og har kort, sort hår og skæg, oplyser Ritzau.

 • Retsmødet foregik bag dobbeltlukkede døre. Det vil sige, at offentligheden ikke får sigtelsen med personen at vide.

 • Manden er blevet varetægtsfængslet i fire uger frem til 9. januar, men har kæret afgørelsen til Østre Landsret, fortæller TV2.

Læs de øvrige sigtelser i fuld længde her.

De sigtede

MA

MA

Køn: M
Alder: 21 år
Etnicitet: Mellemøstligt udseende

Sigtet for at overtræde terrorparagraffen ved at ville foretage bombesprængning i Danmark eller i udlandet. Er varetægtsfængslet foreløbigt indtil 8. januar 2020.

Nægter sig skyldig.

MIK

MIK

Køn: M
Alder: 21 år
Etnicitet: Mellemøstligt udseende

Sigtet for at overtræde terrorparagraffen ved at ville foretage bombesprængning i Danmark eller i udlandet. Er varetægtsfængslet foreløbigt indtil 8. januar 2020.

Nægter sig skyldig.

KV

KV

Køn: K
Alder: 38 år
Etnicitet: Uklart (bar niqab)

Sigtet for at overtræde terrorparagraffen ved at ville foretage bombesprængning i Danmark eller i udlandet. Er varetægtsfængslet foreløbigt indtil 8. januar 2020.

Uklart, hvordan kvinden stiller sig til sigtelsen.

AZ

AZ

Køn: M
Alder: 25 år
Etnicitet: Mellemøstligt udseende

Sigtet for at have forsøgt at købe eller finansiere våben og ammunition til brug ved en eller flere terrorhandlinger.

Nægter sig skyldig.

SS

SS

Køn: M
Alder: 24 år
Etnicitet: Mellemøstligt/afrikansk udseende

Sigtet for at have forsøgt at købe eller finansiere våben og ammunition til brug ved en eller flere terrorhandlinger.

Nægter sig skyldig.

DB

DB

Køn: M
Alder: 29 år
Etnicitet: -

Blev fremstillet for dobbelt lukkede døre i Odense. Han bliver varetægtsfængslet i fire uger frem til 9. januar 2020.

Uklart, hvordan manden stiller sig til sigtelsen.

Motivet

 • Ifølge PET var de anholdte drevet af et »militant, islamistisk motiv«.
 • Operativ chef, Flemming Drejer, understregede onsdag, at politiet mener at have fået fat i alle mistænkte i sagen, og der er således ingen andre mistænkte på fri fod.
 • Terrorparagraffen fastslår, at handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, hvis hensigten for eksempel er at skræmme befolkningen i alvorlig grad.

Norsk forbindelse

 • Den store danske anti-terroraktion har en forbindelse til en konkret person i Norge. Det bekræfter Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge, PST, over for norske medier.
 • PST vil ikke oplyse mandens identitet. Ifølge NRK’s oplysninger er der tale om mand i 20’erne, som skal have haft kontakt via nettet med en eller flere af de anholdte i Danmark. Manden blev ifølge NRK anholdt i Norge allerede i september.
Syv politikredse deltog i onsdagens anti-terroraktion. Her ses politiet arbejde i på Ravnkildevej i Aalborg Øst. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Aktionen

 • I en storstilet, koordineret aktion onsdag slog politiet til flere steder i landet og anholdt 22 personer. 13 af de anholdte er torsdag blevet løsladt.

 • Flere end 20 adresser blev ransaget under aktionen, som blev ledet af Københavns Politi.

 • Politiet har ikke selv meldt ud, hvor aktionerne foregik, men medier har rapporteret om indsatser i Aalborg, Aarhus, Greve, Gullestrup og Munkebo samt Herlev, Husum og Valby i København.

 • Syv af landets i alt 12 politikredse og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har deltaget i aktionen. Det drejer sig om Nordjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi, Fyns Politi, Midt- og Vestsjællands Politi, Vestegnens og Københavns Politi.

Pressemødet

 • Ved onsdagens pressemøde om anti-terroraktionen var chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, og chefpolitiinspektør og operativ chef i PET, Flemming Drejer, til stede Københavns Politigård.
 • Sagen ændrer ikke på terrortruslen mod Danmark, som fortsat er »alvorlig«.
 • Aktionen blev ifølge Flemming Drejer udført efter intensiv efterforskning.

Politiets øverste chef, justitsminister Nick Hækkerup, præsenterede i oktober en plan, der på en række områder øver politiets muligheder for overvågning i kampen mod organiseret kriminalitet.

Reaktionerne

 • Politiet og PET har fået stor ros fra politikere fra alle partier i Folketinget.
 • Statsminister Mette Frederiksen betragter terrorsagen som yderst alvorlig. »Jeg er vred over, at der er mennesker, som ikke vil Danmark det godt. Jeg er vred over den radikalisering, som vi også ser i Danmark, og jeg er vred over, at der er mennesker, som så meget som overvejer at gøre andre mennesker ondt,« sagde hun onsdag aften.

 • Justitsminister Nick Hækkerup understreger, at frygten for terror ikke må få danskerne til at ændre adfærd. »Vi skal leve præcis, som vi plejer. Og så skal vi vide og trøste os med, at politiet og Politiets Efterretningstjeneste passer på os,« sagde han.
 • Justitsministeren tilføjede, at regeringen hele tiden overvejer, om politiet har de rette redskaber til at passe på Danmark. I øjeblikket er regeringen ved at give politiet bedre muligheder for overvågning.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.