JP-reporter fra retten i Sydafrika: Britta Nielsen er løsladt og kan rejse til Danmark i dag

Anklager og forsvarer har indgået aftale om, at Britta Nielsen skal hurtigt hjem til Danmark til retsforfølgelse.

Artiklens øverste billede
Britta Nielsen ses her ved retsmødet i Randburg Magistrates Court i Johannesburg. Foto: Themba Hadebe/Ritzau Scanpix

Den svindelsigtede Britta Nielsen er på vej hjem til Danmark.

En dommer i Sydafrika har besluttet at løslade hende. Hun vil blive overgivet til officerer fra Interpol, som vil eskortere hende til Johannesburg International Airport, hvor danske politifolk vil ekskortere hende hjem til Danmark allerede i aften.

Det rapporterer Jyllands-Postens journalist, Lloyd Gedye, fra Randburg Magistrates Court i Johannesburg.

En 38-årig mand, der er sigtet i sagen og er anholdt i Sydafrika, ventes ved et retsmøde senere i dag ligeledes at blive løsladt, så han på samme måde kan flyves til Danmark i aften.

Den usædvanlig hurtige udlevering sker, efter at anklagemyndigheden i Sydafrika og Britta Nielsens sydafrikanske advokat har indgået en aftale om, at hun så hurtigt som muligt skal udleveres til Danmark.

Britta Nielsen bliver overgivet til Interpol, så hun kan blive fulgt hjem til Danmark. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters

Når Britta Nielsen - og formentlig også den medsigtede mand - lander i Danmark, vil de blive efter al sandsynlighed blive formelt anholdt af dansk politi og derefter fremstillet i grundlovsforhør, hvor politiet vil kræve i hvert fald Britta Nielsen varetægtsfængslet. Det skal ske inden for 24 timer efter anholdelsen.

Advokat Piet du Plessis oplyste i retten, at der allerede er købt flybilletter til Britta Nielsen. Disse blev dog ikke fremlagt offentligt, og derfor ved pressen endnu ikke, hvornår Britta Nielsen lander i Danmark.

I Danmark kan underslæb af grov beskaffenged straffes med op til otte års fængsel.

Med et par timers forsinkelse gik retsmødet i gang under overværelse af over 25-30 pressefolk og fotografer. TV2 og nyhedsbureauet AP fik lov af dommeren til at filme fra retsmødet i Randburg Magistrates Court i Johannesburg, Sydafrika.

Klokken 10.12 ledsagede en retsbetjent Britta Nielsen op ad en trappe, der fører lige op til det næsten fyldte retslokale.

Mens Britta Nielsen var efterlyst internationalt, bragte medierne billeder af hende med lyst hår. Nu har hun mørkt, kort hår. Hun er også tyndere end på de billeder, der har været vist i medierne.

Hun var iført sorte bukser og en bluse med mønstre i lilla, hvid og lysebrun. Hun bar ingen smykker.

Hun sad på første række med benene over kors bag ved sin sydafrikanske forsvarer. Hun så træt ud og kneb læberne sammen, mens hun tyggede tyggegummi, fortæller JP’s journalist, Lloyd Gedye, fra retssalen.

Hun fortrak ikke en mine. Nærmest som forstenet stirrede hun først tomt ud i luften, som om fokus var indstillet på uendeligt, siden stirrede hun ned i bordet foran sig, mens hun holdt hænderne i ro i skødet.

Dommeren ville sikre sig, at Britta Nielsen var indforstået med aftalen mellem hendes advokat og den sydafrikanske anklagemyndighed. Han ville høre det fra Britta Nielsen selv, som svarede:

»Yes, I do.«

En udlevering kan traditionelt let trække ud i måneder. Når det ikke sker i dette tilfælde, skyldes det, at myndighederne formelt har opgivet kravet om udlevering mod, at Britta Nielsen frivilligt går med til at blive fulgt til lufthavnen af politi, som vil ledsage hende i et fly til Danmark.

Anholdt i dyrt kvarter

Britta Nielsen blev anholdt mandag morgen kl. 5.30 dansk tid - 6.30 lokal tid - i en hotellejlighed i velhaverkvarteret Sandton i det nordlige Johannesburg.

Før hun blev anholdt i Johannesburg, havde hun opholdt sig Phalarbowa, hvor hun ejede flere ejendomme, i Durban og i Pinetown, oplyser Sydafrikas politiminister, Bheki Cele, til TV 2. Han tilbageviser dermed oplysninger fra hendes sydafrikanske advokat om, at hun få dage før sin anholdelse havde været i Tyskland.

Journalister taler med Britta Nielsen inden retsmødet. Foto: Siphiwe Sibeko/AP

Efter anholdelsen forklarede Britta Nielsens advokat i Danmark, Nima Nabipour, at de havde forhandlet med danske myndigheder om at få Britta Nielsen til Danmark hurtigt.

»Min klient og jeg har været i dialog med politiet og anklagemyndigheden de seneste dage, fordi vi gerne vil have hende til Danmark, så hun kunne medvirke til sagens efterforskning og bistå politiet i de spørgsmål, det har. Min klient vil hurtigst muligt til Danmark,« sagde Nima Nabipour, der ikke ville sige, hvordan Britta Nielsen forholder sig til sigtelsen.

Min klient vil hurtigst muligt til Danmark

Nima Nabipour, Britta Nielsens danske advokat


Britta Nielsen landede den 23. september med et fly i Johannesburg International Airport i Sydafrika, hvor hun har investeret i jordbesiddelser og ejendom. Hun kom fra Zürich, Schweiz.

Blev hun advaret?

Dagen efter fik Socialstyrelsen, hvor hun som betroet medarbejder anviste penge til udbetaling til såkaldte satspuljeprojekter øremærket samfundets svageste grupper, data, som viste en begrundet mistanke om, at hun uretmæssigt havde overført penge til sin egen private bankkonto.

Det fik Socialstyrelsen til den 25. september at anmelde den 64-årige kontorfuldmægtig til Fyns Politi.

Dagen efter blev hun bortvist fra sin arbejdsplads, hvor hun lovligt have været fraværende siden begyndelsen af september.


Socialstyrelsen har afvist at give aktindsigt i oplysninger om forløbet, som vil kunne afdække, om Britta Nielsen blev advaret om, at hun var på vej til at blive afsløret. Styrelsen så de første tegn på uregelmæssigheder i slutningen af august og iværksatte undersøgelser, og spørgsmålet er, om styrelsen i den forbindelse kom til at advare Britta Nielsen, så hun kunne flygte og undgå anholdelse.

På fri fod i 43 dage

Hun fik 43 dage på fri fod, fra hun landede i Sydafrika, til sydafrikansk politi assisteret af udsendte politifolk fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, bedre kendt som bagmandspolitiet, anholdt hende mandag morgen.

Hos Britta Nielsen, som opholdt sig alene i lejligheden, fandt betjentene følge syafrikansk politi knap 650.000 sydafrikanske rand. Det svarer til ca. 300.000 danske kroner. Hendes løn i Danmark var 33.000 kr. om måneden.

Ugen før, tirsdag aften, blev den 38-årig dansk mand, der er sigtet i sagen, anholdt, da han var på vej ud af Johannesburg International Airport.

Randburg Magistrates Court i Johannesburg, hvor Britta Nielsen fremstilles i dag med henblik på udlevering til Danmark.


Manden er er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed - ifølge bagmandspolitiet har han haft en hovedrolle i forhold til at bruge nogle af de millioner af kroner, som Britta Nielsen mistænkes for at have svindlet for.

Medsigtet mand kræves udleveret

Han er ifølge arrestordren sigtet for bl.a. at have modtaget værdier, herunder ejendomme og penge, fra Britta Nielsen for mindst 3,6 mio. kr. Hun skal bl.a. have givet manden to jordlodder med dertilhørende bygninger i et boligområde, hvor Britta Nielsen selv har købt ejendom.

Manden udtalte fra fængslet i Sydafrika i sidste uge til Ekstra Bladet, at han troede, at pengene var skaffet til veje på lovlig vis.

Jyllands-Posten kan ikke gengive mandens konkrete forklaring uden at komme på kant med det navneforbud, som en dansk domstol har nedlagt.

Fredag i sidste uge kom det frem, at manden få dage før sin anholdelse 30. oktober i tre omgange overførte ca. 472.000 kr. til andre konti. Det fremgår ikke af arrestordren til hvilke konti og hvem de tilhører.

Onsdag oplyste sydafrikanske myndigheder, at en person forsøgte at indsmugle diamanter til den danske mand, der sad fængslet på politistationen Kempton Park. De sydafrikanske myndigheder vil ikke oplyse, hvem personen, der forsøgte at smugle diamanterne ind til den sigtede i sagen, er.
 

Tager det som det kommer

Yderligere to personer, begge kvinder, er sigtet for hæleri i sagen. De er ikke varetægtsfængslet in absentia, hvilket både Britta Nielsen og den sigtede mand var.

Britta Nielsen tilkendegav indirekte i et retsmøde i Sø- og Handelsretten i København 4. oktober for første gang, hvordan hun forholder sig til mistanken om, at hun har svindlet for 111 mio. kr.
 

Hun var ikke selv til stede, men hendes advokat, Nima Nabipour, bestred ikke beskyldningerne om, at hun har trukket eksorbitante summer ud af Socialstyrelsen.

Af retsbogen fremgår det, at Nima Nabipour havde drøftet sagen med sin klient.

»Og hun har sagt, at hvis hun modtager en opkrævning, må hun betale, og at hun i øvrigt tager det, som det kommer,« sagde hendes advokat ifølge referatet fra retsmødet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.