Annonce
Politi og retsvæsen

Ankesagen mod Peter Madsen er udskudt på ubestemt tid

Retsmødet vil ikke blive genoptaget fredag.

En ambulance forlader Østre Landsret for at køre den domsmand, der fik et ildebefindende under det sidste retsmøde, på hospitalet. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Peter Madsen får alligevel ikke sin dom fredag, og Kim Walls pårørende får dermed heller ikke sat punktum denne dag.

Det skyldes, at en domsmand fik et alvorligt ildebefindende under ankesagens tredje og sidste retsmøde i Østre Landsret. Pågældende blev i al hast kørt på hospitalet, men er uden for livsfare.

Den dramatiske hændelse fik landsretten til at udskyde resten af sagen på endnu ubestemt tid.

En halv times tid inde i anklager Kristian Kirks procedure fik domsmanden et ildebefindende, og mødet blev straks afbrudt. Flere vagter og tilhørere hastede op til dommerpodiet, hvor der blev iværksat førstehjælp, mens alle tilstedeværende blev sendt ud af retssalen. En tydeligt rystet Peter Madsen blev ført ud af to retsbetjente.

Der blev tilkaldt en ambulance, og domsmanden blev kørt på hospitalet. Kort tid efter kunne en repræsentant fra Østre Landsret oplyse, at domsmanden var uden for livsfare, men at retsmødet ikke ville blive genoptaget i dag.

Spørgsmålet er nu, om domsmanden vil være i stand til at fortsætte sit hverv på et senere tidspunkt, eller om han må melde fra. I så fald kan udfaldet i yderste konsekvensen blive, at ankesagen må gå om.

Peter Madsen indleder kamp mod livstid i landsretten

I forvejen er én af de oprindeligt tre lægdommere, også kaldet domsmænd, nemlig udgået af sagen, fordi han er blevet ansat i en styrelse. Ifølge retsplejeloven må man ikke være domsmand, hvis man er ansat i et ministeries departement eller har en chefstilling i en myndighed under et departement.

Lægdommer træder ud af sag mod drabsmanden Peter Madsen

Dermed er potentielt kun én lægdommer tilbage samt tre juridiske dommere.

Sekretariatschef ved Østre Landsret, Ellen Porsbo, ønskede ikke at svare på, at ankesagen risikerer at skulle gå om.

Anklager Kristian Kirk var også fåmælt efter den ubehagelige hændelse:

»Jeg tror, det var voldsomt for alle, der oplevede det. Nu må vi se, hvad der sker. Jeg håber vedkommende kommer sig,« sagde han.

Den 25. april blev Peter Madsen idømt fængsel på livstid. Han valgte senere at anke straffen til landsretten. Den 5. september blev strafudmålingsankesagen indledt i Østre Landsret. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Peter Madsen har anket byrettens livstidsdom med ønsket om at få en tidsbestemt straf i stedet for livsvarigt fængsel, som han tilbage i april blev idømt i Københavns Byret for drabet på den 30-årige svenske journalist, Kim Wall, om bord på ubåden Nautilus i august sidste år.

Overblik: Tidslinje over ubådssagen

Landsretten skal således ikke tage stilling til, hvorvidt Peter Madsen mishandlede, dræbte og parterede Kim Wall eller ej, for den del har ubådsbyggeren valgt ikke at udfordre.

Østre Landsret undersøger nu, hvornår sagen kan genoptages og vil udsende information herom snarest.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her