Annonce
Politi og retsvæsen

Medie: Kriminalassistent afslørede fortrolige oplysninger før tidligere PET-chef

Den tidligere PET-chef Jakob Scharf er anklaget for at røbe fortrolige oplysninger i sin erindringsbog, men nu viser det sig, at en bog fra politiet afslørede samme oplysninger et halvt år før.

"Syv år for PET", skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager om tidligere PET-chef Jakob Scharf. Scharf er anklaget for at afsløre fortrolige oplysninger i bogen. Foto: Jens Dresling

Den 3. september skal den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste igennem syv år, Jakob Scharf, tage plads på anklagebænken i Københavns Byret. Han er tiltalt for i sin erindringsbog at røbe fortrolige oplysninger om PET-operationer.

Nu viser det sig, at flere af de fortrolige oplysninger allerede blev afsløret i et tidsskrift, udgivet af politiet selv tilbage i foråret 2016, hvilket er et halvt år før Jakob Scharfs erindringsbog blev udgivet. Det fortæller Radio24syv.

Chefredaktører sigtes i sag om PET-bog

Jakob Scharf er anklaget for at have overtrådt sin tavshedspligt 28 steder i bogen. Flere af de fortrolige oplysninger handler om Operation Constant, som var den efterretningsoperation, der i december 2010, forhindrede et planlagt terrorangreb mod JP-Politikens Hus på Rådhuspladsen i København.

I bogen beskriver Scharf blandt andet, hvordan al-Qaeda-lederen Abu Yahya al-Libi, der befandt sig i Pakistan, instruerede medlemmer af en svensk terrorgruppe i, hvordan de skulle gennemføre angrebet. Terrorgruppen blev anholdt i i København få timer før det planlagte angreb. Ligeledes fortæller Scharf i bogen, at efterretningerne som det danske politi modtog, kom fra den svenske sikkerhedstjeneste Säpo.

Her ses Jakob Scharf på vej til afhøring i Tibetkommisionen. Foto: Linda Johansen.

I foråret 2016 udkom det historiske værk Nordisk Kriminalreportage 2016, der er udgivet af Dansk Politi-Idræts Forbund på forlaget Frydenlund. Her er flere af de samme oplysninger fra Operation Constant, som Scharf har beskrevet, med i et kapitel. Det er en kriminalassistent ved Københavns Vestegns Politi, som havde en vigtig rolle i efterforskningen af sagen, der har skrevet kapitlet.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing fortæller til Radio24syv, at de nye oplysninger svækker sagen mod Scharf betydeligt:

»Det skyldes selvfølgelig, at hvis man skal straffe nogen for at overtræde en tavshedspligt, det vil sige offentliggøre fortrolige oplysninger, så ligger det i begrebet, at det skal være nogle oplysninger, som ikke i forvejen er kendte,” siger Bønsing til Radio24syv.

Bornholmsk boghandler sigtet for at sælge PET-bog

Den tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, mener at kriminalassistens kapitel afslører mere end Scharf gjorde i sin bog:

»Ud fra den læsning, jeg har foretaget - og den er umiddelbar – er jeg ikke ét sekund i tvivl om, at det er oplysninger, som er betydeligt mere vidtgående end Scharfs oplysninger i bogen Syv år for PET,« udtaler han til radio24syv.

Kriminalassistenten fik godkendt sit manuskrift af sin daværende leder i Københavns Vestegns Politi. Det oplyser kommunikationsansvarlig Claus Burh fra Københavns Vestegns Politi til Radio24syv.

Hverken Jakob Scharf, Anklagemyndigheden i København eller PET har ønsket at kommentere sagen over for Radio 24syv.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her