Annonce
Politi og retsvæsen

155 socialsnydere er snuppet i lufthavnene

En mand skal refundere 190.000 kroner af sin kontanthjælp, fordi han rejste udenlands i fire år, viser tjek.

Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

190.000 kroner i kontanthjælp skal en mand betale tilbage, efter at han de seneste fire år er rejst til udlandet uden at spørge kommunen.

Han får desuden i 20 uger skåret en tredjedel af kontanthjælpen, fordi det er anden gang, han snuppes på vej ud af landet.

Den pågældende er en af 155 personer, som er blevet indberettet for socialt bedrageri ved 12 kontroller i lufthavnene i Kastrup og Aalborg.

Tilsammen skal de betale knap en million kroner tilbage til det offentlige. Stikprøverne er udført af Lufthavnstilsynet.

- Det viser nødvendigheden af, at vi genindførte lufthavnskontrollen. Det er store beløb, som vi på meget kort tid har opdaget, bliver svindlet for, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Vi må desværre forvente, at vi ser lignende beløb fremover. Nogle indretter sig på, at man ulovligt tager uden for Danmark med sin sociale ydelse. Uden at stå til rådighed for det danske samfund.

I april i år fik tre personer på dagpenge, der tog på ferie i udlandet, krav om at betale mellem 40.000 kroner og 70.000 kroner tilbage. De fik karantæne fra 600 til 1000 timer for at få dagpenge.

Lufthavnstilsynet blev genindført i finansloven for 2018. Der er afsat 2,2 millioner kroner til at lave 27 kontroller årligt i de næste fire år. I andet halvår ventes Lufthavnstilsynet at nå målet om 27 kontroller i år.

Minder dette om sort arbejde?

- Ja. Det er endnu mere alvorligt. Man får penge af vores alle sammens fælles velfærdskasse. Så vælger nogle fuldstændigt uhørt at misbruge den tillid, vi viser, siger Troels Lund Poulsen.

Desuden samarbejder Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star) med Toldstyrelsen om kontrol i lufthavnene. Det sker, når Toldstyrelsen finder personer, som har været udrejst.

Det kræver, at myndighederne formoder, at personer med urette har fået sociale ydelser. Det samarbejde har i første halvår udløst et krav om at betale 300.000 kroner tilbage.

Myndighederne har i alt krævet 1,2 millioner kroner betalt tilbage.

Troels Lund Poulsen vil styrke indsatsen mod socialt bedrageri.

- Det kan være en god idé at sætte yderligere penge af til flere kontroller, siger han.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Bankdirektørens forslag: Lad Danmark blive kontantløs i 2025
Anders Christian Dam
Det er naturligt at spørge sig selv, om det stadig er i samfundets interesse, at Nationalbanken beflitter sig med og afholder udgifter til at opretholde en stabil forsyning af fysiske sedler og mønter.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland

Socialdemokratiet i balanceakt om udlændinge: »Det er på tide at sige fra«

Socialdemokratiet nægter at slække på integrationen – stik imod grundtanken i efterårets store udlændingepolitiske slagnummer. Derfor er partiet, som har støttet størstedelen af regeringens stramninger de seneste år, imod flere af de forslag, som nu er på bordet. Det store parti er ude i en svær balancegang.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her