Annonce
Politi og retsvæsen

Tyve stikker hvert år af med hundredvis af våben

Godt 1100 skydevåben er over en femårig periode forsvundet fra private hjem. Kampagne skal sikre våbnene bedre

Hvert år forsvinder et større antal skydevåben fra private hjem og skytteforeninger i forbindelse med indbrud.

Ifølge de seneste tal fra Rigspolitiet lykkedes det således indbrudstyve at stikke af med 1116 våben i perioden 2012-2016.

Det svarer til cirka fire stjålne våben om ugen.

Nogle af dem dukker op, når de hårdeste kriminelle går i kødet på hinanden, og derfor er det ifølge vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter Henrik Framvig nødvendigt at øge sikkerheden omkring de private våben.

- Det er meget vigtigt, at våbenejere tager reglerne alvorligt.

- Både fordi overtrædelser kan medføre bøde eller fængselsstraf, men også fordi vi gerne skulle kunne beholde den gode jagt- og skyttekultur, vi har i Danmark, uden at det går ud over vores alles sikkerhed, siger han.

Derfor har politiet i samarbejde med blandt andet Det Kriminalpræventive Råd og Danmarks Jægerforbund lanceret en ny kampagne, der skal gøre jægere, sportsskytter og andre med lovlige våben i hjemmet endnu bedre til at passe på dem.

Det viser sig nemlig, at flere af de indbrudsramte enten har opbevaret våben i et våbenskab, der ikke var ordentligt boltet fast, eller har haft nøglerne til skabet liggende et sted, hvor de var for lette at finde.

I Danmarks Jægerforbund mener hovedbestyrelsesmedlem Marie-Louise Achton-Lyng generelt, at de danske jægere har styr på sikkerheden.

- Jægerne gør alt efter loven, og når der er sager med våben, der bliver stjålet, så er det ofte planlagte indbrud, hvor man er gået målrettet efter våbnene.

- Og det er jo svært at gardere sig imod uden at lave sit hjem om til Fort Knox, siger hun.

Det er nemlig ikke altid så lige til at sikre sit våbenskab ved at boltre det fast med ekspanderende bolte, mener Marie-Louise Achton-Lyng:

- Problemet er jo, at vi er nogle, der bor i lejligheder eller bor til leje i et hus med gipsvægge, hvor man ikke bare kan ændre på konstruktionen.

Straffen for ikke at opbevare sit våben korrekt varierer fra bøde til ubetinget fængsel i særligt grove tilfælde.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her