Annonce
Politi og retsvæsen

Helikopter fra Forsvaret tabte luge over København

Redningshelikopteren var på vej til Rigshospitalet med en patient, da en luge af ukendte årsager faldt af og landede i en baggård.

Forsvarets EH-101 Merlin redningshelikpotere er indrettet som en flyvende skadestue og bringer jævnligt patienter til akut behandling på Rigshospitalet. Arkivfoto: Claus Bonnerup/Polfoto

En af Forsvarets store redningshelikoptere af typen EH-101 Merlin har lørdag eftermiddag tabt en luge over Indre København.

Det oplyser pressevagten hos Værnfælles Forsvarskommando.

Heldigvis blev ingen ramt af lugen, som af endnu ukendte årsager bragede mod jorden da helikopteren var på vej mod Rigshospitalet med en patient.

Lugen landede i en baggård ved Frederiksborggade i Indre København.

Vagtholdsleder hos Forsvarets Operationscenter, Claus Elberth, fortæller, at det var en borger på jorden, der så lugen falde af og derefter kontaktede operationscenteret.

Takket være borgerens detaljerede oplysninger stod det hurtigt klart, at ingen var kommet til skade.

»Heldigvis, for det kunne være gået grueligt galt,« siger Claus Elberth og betegner hændelsen som ganske usædvanlig.

Nødlugen, som pludselig faldt ud og styrtede mod jorden, ses på dette billede som døren i døren; det er den lille luge med vinduet i helikopterens sidedør. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Trods den manglende luge fortsatte helikopteren upåvirket sin hasteflyvning mod Rigshospitalet med patienten, som var blevet samlet livløs op af vandet ved Stege.

»Besætningen har selvfølgelig fuldt fokus på at få patienten til Rigshospitalet. Helikopteren kan sagtens fortsætte uden lugen,« forklarer vagtholdslederen.

Helikopteren er efterfølgende fløjet tilbage til dens udgangspunkt i Roskilde, hvor den nu skal gennemgå en grundig undersøgelse af en havarikommissionen i Flyvevåbnet.

Student fløjet til rigshospitalet med alvorlige hovedskader

Ifølge eb.dk skete uheldet, da helikopteren fløj lavt ind over Israels Plads. Et vidne fortæller til avisen, at der lød et kæmpe brag, da døren ramte jorden.

Jeg troede, det var en bombe. Jeg kiggede ned i gården, hvor der lå en dør fra en helikopter.
Øjenvidne til eb.dk
»Der lød et højt brag. Jeg troede, det var en bombe. Jeg kiggede ned i gården, hvor der lå en dør fra en helikopter. Efterfølgende ringede jeg til politiet, som nu har afspærret gården for at samle beviser,« siger vidnet.

Ifølge Værnfælles Forsvarskommandos pressevagt i Karup er der tale om en nødluge på helikopteren. En mindre dør i døren. Hvordan den kunne falde af, skal nu undersøges nærmere, og helikopterens besætning skal afgive rapport om forløbet.

Københavns Politi bekræfter episoden og har hentet døren, men henviser til Forsvaret for yderligere kommentarer. Politiet modtog anmeldelsen om uheldet kl. 16.28.

Patienten i helikopteren − en mandlig lystsejler, der var faldet over bord under en sejltur ved Kalvehave på Sydsjælland − stod ikke til at redde, og han blev meldt druknet senere på aftenen.

Lystsejler er druknet efter han faldt over bord

Flyvevåbnets Merlin-helikoptere har tidligere været ramt af årelange tekniske motorproblemer med nedbrud. I 2008 måtte en helikopter lande uplanmæssigt i Billund, da en af de tre aksler, der forbandt motorerne med rotoren, knækkede under flyvning.

De første Merlin-helikoptere blev taget i brug af Flyveveåbnet i 2006, hvorefter de gradvist afløste de gamle Sikorsky-redningshelikoptere. Ud over at flyve search and rescue (SAR) missioner bruges EH-101'erne troppetransport.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her