Politi og retsvæsen

Rigspolitichef overvejer sladre-linje efter nyt i Tibetsag

Tavse politifolk i Tibetsagen får rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til at ændre mening om whistleblowere.

Efter de nyeste afsløringer i Tibetsagen vil rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg overveje at indføre en whistleblower-ordning i politiet.

Det sker, efter at kommissionen, der undersøgte sagen, er blevet genåbnet. Den kom i december frem til, at politiet i 2012 krænkede demonstranters rettigheder under et kinesisk statsbesøg.

Ordningen kan allerede være en realitet inden for de kommende måneder, siger Højbjerg.

- Nu skal vi lige samle dem, der har en interesse i det her, men jeg vil tro, at det er noget, vi kan få etableret inden for de kommende måneder, siger han.

JP mener: Misforstået korpsånd og alvorlig omgang med grundloven i Tibetsag

For kun et halvt år siden - da Tibetkommissionen kom med sin oprindelige beretning - afviste han ellers idéen. Det var ikke nødvendigt, forklarede han i december til Ritzau.

Siden er kommissionen dog blevet genoplivet, og den skal nu undersøge kinesiske besøg i Danmark så langt tilbage som til 1995 - og ikke kun to besøg i 2012 og 2013.

I den forbindelse har flere politifolk fortalt, at kinesiske statsmænd i flere tilfælde er blevet skærmet mod demonstranter under besøg i Danmark.

Det er blandt andet disse oplysninger, som gør, at Højbjerg nu overvejer at åbne en dør for anonyme tip i politiet.

- Det har virkelig givet mig overvejelser i retningen af, at vi bliver nødt til at gøre mere end blot at forvente, at folk siger til og fra, siger han.

- Vi har behov for et yderligere værktøj og at tage nogle yderligere skridt.

Han peger på, at flere kommuner og virksomheder har gode erfaringer med at indføre en whistleblowerordning.

- Jeg kender ikke til andre politikorps rundt omkring i verden, hvor man har det, men jeg tror, at det kunne være en nyskabelse, som kunne være til gavn for dansk politi, mener Højbjerg.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Tibet-sagen
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Om temaet

Hvem bad politiet gribe ind overfor en gruppe Tibet-aktivister under kinesiske statsbesøg – og dermed krænke deres ytringsfrihed? Blev der efterfølgende bevidst løjet om ordren, så både Folketinget, domstolene og befolkningen i tre år har fået urigtige oplysninger? Det er hovedspørgsmålene, som politiklagemyndigheden, domstolene og en undersøgelseskommission nu skal afdække i den såkaldte Tibet-sag. Sagen, der startede med små tibetanske flag, men som har udviklet sig til en skandale.

Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her