Politi og retsvæsen

PET advarede om demo ved Kina-besøg i 2011

Nye oplysninger fra politiet udvider opgaven for Tibetkommissionen. Skandale kan stikke dybere, siger Pape.

Politiets Efterretningstjeneste advarede om, at borgere kunne finde på at demonstrere ved et besøg af den kinesiske udenrigsminister i 2011, hvis pressen fik besked om besøget for tidligt.

Det fremgår af en såkaldt taktisk befaling, som Københavns Politi har fundet efter en henvendelse fra en journalist fra DR.

Politiets opførsel også ved dette besøg skal nu undersøges af Tibetkommissionen, som regeringen vil nedsætte igen.

Den oprindelige undersøgelse drejede sig om tre kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014.

Ved det første begik politiet klare brud på både Grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fastslog kommissionen i december sidste år.

Det skete, da borgere blev hindret i at ytre sig og i at demonstrere. Politifolk forsøgte at gøre en demonstration usynlig for den besøgende præsident og tog også tibetanske flag fra flere mennesker.

Video: Politiet skærmede kinesiske besøg fra demonstranter i årevis

Nu retter søgelyset sig bagud i tiden. En journalist fra DR har bedt om aktindsigt i papirer om besøget af udenrigsministeren i 2011, og det er i den forbindelse, at advarslen fra PET er dukket op, fremgår det af en notits, som Københavns Politi onsdag sendte til Justitsministeriet.

I en trusselsvurdering noterede PET, at der ikke var konkrete trusler mod udenrigsminister Yang Jiechi. Men indirekte advarede man om, at borgere kunne finde på at ytre sig.

"Opmærksomheden henledes dog på, at hvis besøget eksponeres tidligt i pressen, vil det øge kendskabet til besøget blandt personer eller grupper som f.eks. støttekomitéen for Tibet, som måtte have en intention om at demonstrere mod besøget", lød det.

Pape om nye Tibet-afsløringer: »Simpelthen en skandale«

Fundet af advarslen får justitsministeren til at ønske en grundigere undersøgelse.

- Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere, siger Søren Pape Poulsen (K) torsdag i en pressemeddelelse.

Også ved statsbesøget af præsident Hu Jintao i 2012 kom PET med en advarsel til politiet.

Det var "meget afgørende" for kineserne, at "de ikke taber ansigt ved konfrontation med demonstrationer eller lignende", skrev PET.

Tibetkommissionen skal granske besøg tilbage til 1995

Kommissionen undrede sig over ordene og forsøgte at få en forklaring ved at afhøre flere PET-medarbejdere. De virkede irriterede og pikerede over spørgsmålene. En medarbejder, der optrådte som 766, sagde, at det blot var "en servicemeddelelse" til politiet.

Kommissionen slog fast, at politiet besluttede at gribe ind mod flag og demonstrationer på grund af den stemning, som Udenrigsministeriet og PET havde skabt.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Om temaet

Hvem bad politiet gribe ind overfor en gruppe Tibet-aktivister under kinesiske statsbesøg – og dermed krænke deres ytringsfrihed? Blev der efterfølgende bevidst løjet om ordren, så både Folketinget, domstolene og befolkningen i tre år har fået urigtige oplysninger? Det er hovedspørgsmålene, som politiklagemyndigheden, domstolene og en undersøgelseskommission nu skal afdække i den såkaldte Tibet-sag. Sagen, der startede med små tibetanske flag, men som har udviklet sig til en skandale.

Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her