Annonce
Politi og retsvæsen

Enke får ikke erstatning for sin mands for tidlige død

En kræftsyg mand fik stillet sin diagnose med fire måneders forsinkelse, men Højesteret mener ikke, at enken har ret til erstatning.

Enken efter en kræftsyg mand, som fik stillet sin mavekræftdiagnose med fire måneders forsinkelse, har ikke krav på forsørgertabserstatning.

Det fastslog Højesteret tirsdag middag i en principiel sag, som handler om såkaldt fremrykket død. Højesteret nåede dermed frem til et andet resultat end landsretten, der i fjor gav kvinden medhold i, at der var tale om en erstatningsberettiget patientskade, da Odense Universitetshospital i 2009 undlod at reagere på korrekt på mandens symptomer og sende ham til de rette undersøgelser. Da det endelig skete, viste det sig, at manden, som var far til mindreårige børn, havde fremskreden mavekræft, og han døde af sin kræftsygdom i 2010.

Dårlig prognose

Ankenævnet for Patienterstatning indbragte efter landsretsdommen sagen for Højesteret, som altså nu har givet ankenævnet medhold i, at kvinden ikke skal have forsørgertabserstatning. I sin afgørelse lægger Højesteret vægt på, at manden døde af sin grundsygdom - mavekræft - og at det ikke var den forsinkede diagnose, som forvoldte hans død. Sygdommens prognose er så dårlig, at manden uanset diagnosetidspunkt med al sandsynlighed ville have været død af den alvorlige kræftsygdom. Dommerne har med andre ord afgjort, at den forkortede levetid i sig selv ikke er en skade i erstatningslovens forstand.

Højesteret peger på, at loven må forstås således, at det er en forudsætning, at den forsinkede diagnose – med den fornødne bevissikkerhed – har forvoldt patientens død, og at det ikke vil udgøre en patientskade, der berettiger til forsørgertabserstatning og overgangsbeløb, at en forsinket diagnose alene har ført til fremrykning af patientens død.

»Det er en rigtig ærgerlig dom. Dét at miste livet, før man ellers skulle miste livet, burde være noget der skulle give dødsfaldserstatning - enten fuld eller reduceret. Det er noget, som har betydning for rigtig mange kræftpatienter og deres efterladte, men vi tager dommen til efterretning,« siger kvindens advokat, Søren Kroer.

Højesteret siger nej til, at kvinden er berettiget til kompensation, selv om en forsinket diagnose fremrykkede hendes mands død.

Hvis dommerne i Højesteret havde givet hende ret, ville der være tale om et opgør med myndighedernes hidtidige kurs i sådanne sager.

Patienterstatningen har vurderet, at man fremover ville komme til at udbetale yderligere erstatninger på mellem 20 og 25 millioner kroner, hvis enken havde fået ret.

Derudover var forventningen, at der skulle udbetales op til 71 millioner kroner i sager, der stod til at blive genoptaget.

Men med Højesterets frifindelse af Ankenævnet for Patienterstatningen kan myndighederne altså fortsætte som altid.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her