Annonce
Politi og retsvæsen

Statsrevisorer: Grænsekontrol går ud over politiets andre opgaver

Færre sigtes for grov borgerrettet kriminalitet, efter at politiet har optrappet terror- og grænsebevogtning.

Det har haft mærkbare konsekvenser for borgerne, at politiet skal bruge ressourcer på grænsekontrol og terrorbevogtning.

Det konkluderer Statsrevisorerne, efter at Rigsrevisionen har undersøgt politiets opgavevaretagelse.

Sigtelsesprocenten for grov borgerrettet kriminalitet er faldet med 21 procentpoint i perioden fra 2014 til 2017, fremgår det af undersøgelsen. Og sagsbehandlingstiden er steget.

Med grov borgerrettet kriminalitet mener Rigsrevisionen for eksempel vold, røveri og voldtægt.

Faldet i sigtelser og den stigende sagsbehandlingstid hænger sammen med, at politiet skal bruge ressourcer på at bevogte terrormål og udføre grænsekontrol, fremgår det af beretningen.

- Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at Rigspolitiet løbende har omprioriteret med henblik på at kunne løse de prioriterede opgaver med terrorbekæmpelse og grænsekontrol, står det.

- Statsrevisorerne konstaterer dog, at politiet ikke er lykkedes med at opretholde indsatsen på andre prioriterede områder, herunder den borgerrettede grove kriminalitet. Det har haft mærkbare konsekvenser for borgerne.

Det er Rigsrevisionen selv, der har taget initiativ til undersøgelsen. Baggrunden er, at flerårsaftalen for dansk politi for perioden 2016-2019 fastslår, at politiet skal styrke indsatsen mod terror og illegal indvandring i grænseområdet.

Men de ekstra penge, der fulgte med, dækkede ikke fuldt ud behovet for ekstra ressourcer. Derfor fremgik det af aftalen, at politiet skulle omprioritere sine ressourcer. Men det fremgik ikke, hvilke områder politiet skulle nedprioritere.

Rigsrevisionen har undersøgt, hvordan det så i praksis er gået.

Og konklusionen er altså, at det øgede terrorberedskab og grænsebevogtningen har haft konsekvenser for politiets varetagelse af andre højt prioriterede opgaver.

Hos Dansk Folkeparti er man stadig overbevist om, at man skal holde fast i grænsekontrollen.

- Vi lytter til meldingerne, og vi vil bestemt ikke afvise, at der skal flere ressourcer til dansk politi, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Han understreger, at Dansk Folkeparti mener, at grænsekontrollen har en kriminalpræventiv effekt.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.

Vikaren fra helvede har bidt sig fast

Som stedfortræder i SF’s folketingsgruppe kastede han benzin på bålet, da partiet imploderede og forlod Thorning-regeringen. Siden har Karten Hønge fået fast plads på Christiansborg. Nu vil han til EU.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her