Annonce
Politi og retsvæsen

Fakta: Ni passager i omstridt bog kan fælde Jakob Scharf

Jakob Scharfs fortællinger i bog er årsag til, at regeringen og PET ønsker nye regler for tavshedspligt.

Regeringen og PET ønsker nye regler for tavshedspligt for ansatte og tidligere ansatte i efterretningstjenesten.

Men lovforslaget lader vente på sig. Og det er udsat på ubestemt tid. Det skriver Justitsministeriet i en mail til DR Nyheder.

Københavns Politi har tidligere på måneden tiltalt tidligere PET-chef Jakob Scharf for at have brudt sin tavshedspligt for udtalelser i bogen "Syv år for PET". Bogen handler om Scharfs tid i PET.

Anklagemyndigheden ønsker ikke at gøre rede for, hvilke konkrete passager i bogen, der menes at udgøre et brud på Scharfs tavshedspligt.

Men tidligere har PET, der står bag politianmeldelsen, udpeget ni passager i bogen, som man finder kompromitterende.

Her følger et overblik over passagerne, der kan blive centrale i den kommende straffesag:

  • I bogens første kapitel beskriver Jakob Scharf, hvordan overvågningen af terrormistænkte i den såkaldte Glasvej-sag over en længere periode drænede PET for ressourcer.
  • Et andet sted i bogen røber den tidligere PET-chef, at han i september 2010 gav ordre om, at den sårede bombemand Lors Doukaev skulle likvideres, hvis han så ud til at ville forlade Ørstedsparken.
  • I en passage om jagten på terroristen David Headley beskrives det, hvordan PET-agenter overtalte en kvindelig studerende til at udlåne sin Nørrebro-lejlighed til Headley. Så kunne PET installere overvågning i boligen. I 2009 planlagde Headley et angreb på Jyllands-Posten. PET mener, at den passage afslører arbejdsmetoder og vil kunne identificere kvinden.
  • På side 100 i bogen beskrives et samarbejde med de kenyanske myndigheder. Det ønskede PET ikke offentliggjort.
  • I kapitlet "Operation Cyclone" udtaler Scharf, at "mens vi arbejder med folk i den pakistanske efterretningstjeneste, er der andre folk i den samme tjeneste, som aktivt sidder og udpeger Danmark som et terrormål".
  • I omtalen af sagen om Lors Doukaev kritiserer Jakob Scharf den belgiske efterretningstjeneste: "Det var ikke fordi, vi var imponerede over den belgiske tjeneste", siger han blandt andet.
  • PET bryder sig heller ikke om Scharfs åbenmundethed, hvad angår PET's praksis med at forsøge at udnytte personer, der planlægger at slutte sig til Islamisk Stat (IS).
  • I bogens 13. kapitel om hjemvendte syrienkrigere omtaler den tidligere PET-chef mistanken om, at tre mænd planlagde et angreb på danske soldater, der havde kæmpet i Afghanistan.
  • Jakob Scharf beskriver i et kapitel om attentatet på islamkritikeren Lars Hedegaard, hvordan PET forsøgte at hverve en 26-årig mand med kontakter i det ekstremistiske miljø.

Kilder: PET-advokat Henrik Nedergaard Thomsen samt oplysninger fra bogen "Syv år for PET".

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland

Socialdemokratiet i balanceakt om udlændinge: »Det er på tide at sige fra«

Socialdemokratiet nægter at slække på integrationen – stik imod grundtanken i efterårets store udlændingepolitiske slagnummer. Derfor er partiet, som har støttet størstedelen af regeringens stramninger de seneste år, imod flere af de forslag, som nu er på bordet. Det store parti er ude i en svær balancegang.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her