Annonce
Politi og retsvæsen

Tidligere PET-chef sigtes for brud på tavshedspligt

Københavns Politi har sigtet Jakob Scharf efter udtalelser i omstridt bog om hans tid i Politiets Efterretningstjeneste.

Den 11. oktober 2016 indledte Københavns Politi efterforskningen mod Jakob Scharf. Arkivfoto: Linda Johansen

Efter at have efterforsket sagen i 512 dage, har Københavns Politi rejst sigtelse mod Jakob Scharf, tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det bekræfter Københavns Politi over for Jyllands-Posten.

Sigtelsen går på, at Scharf skulle have overtrådt sin tavshedspligt i bogen ”Syv år for PET”, som blev udgivet i 2016. Udgivelsen skete under stort postyr, fordi PET fik nedlagt fogedforbud mod bogen. Politiken valgte at trykke bogen og udgive den som et særtillæg til avisen.

I bogen, som er skrevet af journalist og forfatter Morten Skjoldager, fortæller Scharf om arbejdet som chef i PET og om en række konkrete sager, herunder optrævlingen af flere terrorsager samt om samarbejde med udenlandske efterretningstjenester.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar til sigtelsen fra Jakob Scharf. Men den tidligere PET-chef sagde lige inden efterforskningen imod ham gik i gang i 2016:

»Der står ingenting i den bog, der blotlægger hemmelige operationer eller andre tilsvarende oplysninger fra min tid som PET-chef. Tværtimod bygger den på åbne kriminalsager, der alle har været for retten.«

Han har desuden tidligere sagt, at han tog efterforskningen mod ham med »sindsro«.

Gik tættest på grænsen

Forfatteren Morten Skjoldager havde ikke hørt om sigtelsen, før Jyllands-Posten gjorde ham bekendt med den onsdag eftermiddag. Han er overrasket, fordi han ikke kan få øje på noget i bogen, som »umiddelbart skulle kunne belaste Jakob Scharfs tavhedspligt«.

»Da jeg skrev bogen, var Jakob Scharf meget opmærksom på, at han havde sin tavshedspligt at tage hensyn til. Der var rigtig mange ting, som han ikke ville svare på,« siger Morten Skjoldager.

Han mener desuden, at langt det meste i bogen allerede var fortalt før.

Det samme mener en anden tidligere chef for PET, nemlig Hans Jørgen Bonnichsen, som var i PET indtil 2006.

Men Bonnichsen siger alligevel, at af de tidligere chefer i PET, som siden har fortalt offentligheden om deres arbejde, er Jakob Scharf »den der er gået tættest på grænsen«.

Både Hans Jørgen Bonnichsen og Morten Skjoldager påpeger, at en sigtelse ikke i sig selv betyder, at Scharf er skyldig. Den giver ham visse rettigheder samt muligheden for selv at bidrage yderligere til at belyse sagens sammenhæng.

Internationalt samarbejde

Københavns Politi vil ikke over for Jyllands-Posten konkretisere hvilke passager i ”Syv år for PET”, som man finder problematiske. Men PET har ifølge Ritzau tidligere udpeget syv passager fra bogen, som efterretningstjeneste finder kompromitterende. Det skete ved et retsmøde.

Blandt de passager er blandt andet oplysninger om PET’s samarbejde med kenyanske myndigheder, tjenestens arbejdsmetoder i forbindelse med den terrorsag, som fik navnet ”Glasvejssagen” og en udtalelse om pakistansk efterretningstjeneste.

I bogen siger Jakob Scharf nemlig, at »mens vi arbejder med folk i den pakistanske efterretningstjeneste, er der andre folk i den samme tjeneste, som aktivt sidder og udpeger Danmark som et terrormål.«

Fakta: Ni passager i omstridt bog kan fælde Jakob Scharf

Hans Jørgen Bonnichesen mener, at der er ét område, hvor Scharf har været mere end almindeligt åben om PET’s arbejde.

»Noget, som kunne være problematisk, er dele af det, han siger om samarbejdet med fremmede magter. Men med Jakob Scharf erfaring og juridske indsigt, ville det stadig overraske mig, hvis han ikke havde taget sig sine forholdsregler,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Foruden sagen mod Scharf kører også en sag mod JP/Politikens Hus, som, PET mener, skal idømmes 15 mio. kr. i bøde for at have publiceret bogen. PET mener også, at Politikens chefredaktør, Christian Jensen, skal straffes med fængsel. Den sag begynder til november i Københavns Byret.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her