Annonce
Politi og retsvæsen

Politiets nye værktøj til brandefterforskning vækker opmærksomhed i udlandet

Dansk politi er frontløbere, når det kommer til at efterforske påsatte brande med ultraviolet lys.

Politiet bruger i forvejen hundesnuder til at sweepe nedbrændte bygninger. Et nyt UV-værktøj gør efterforskningen endnu mere præcis. På dette billede fra 2015 var hvalpen Pyro i oplæring som brandhund. Arkivfoto: Rigspolitiet

Omtrent 1.000 gange om året tikker der en anmeldelse ind hos det danske politi om brandstiftelse.

Og selvom brandstiftere næsten helt uundgåeligt efterlader sig spor, er sagerne komplicerede at løse. Men det har politiet fået et nyt værktøj til.

Det forklarer brandingeniør Eva Ljungkvists og kriminaltekniker Benny Thomsen fra Nationalt Kriminalteknisk Center hos Rigspolitiet i en video, politiet har delt på Facebook.

Brandmand tiltalt for 33 brande: Risikerer forvaring

De to har siden 2014 barslet med et særligt UV-forskningsprojekt, der slår fast, at ultraviolet lys kan bruges i efterforskning af påsatte brande. Ved hjælp af et særligt UV-værktøj, der minder om en lommelygte, kan politiet lettere finde frem til brandbare væsker som benzin og petroleum og afdække, hvor branden er startet.

I alt har makkerparret gennemført 900 forsøg, og forskningen er blevet efterprøvet af brandeksperter i bl.a. Australien, Tyskland og Skotland.

Danmark er det første land, der har iværksat et decideret forskningsprojekt om brugen af UV-lys. Andre lande både inden for og uden for Europa har vist interesse for at tage ved lære af de danske konklusioner, lyder det fra politiet selv.

»Jeg vil nok sige, at inden for UV-lys, der er Danmark i hvert fald frontløbere,« siger Benny Thomsen i videoen.

34-årig mand tiltalt for Fjerritslev-brandene

Og ifølge Eva Ljungkvist har det ultraviolette lys givet gode resultater i kombination med de brandhunde, politiet bruger i forvejen.

I 2015 fik politiet sine første to brandhunde, Dino og Hector. Hundenes snuder er specialtrænede i at snuse sig frem til steder, hvor en gerningsmand har hældt antændelig væske ud - også selvom ejendommen er helt udbrændt.

Brandhundene Hector til venstre med hundefører Vagn Rasmussen og Dino til højre med hundefører Kurt Hansen, da de trådte til i 2015. Arkivfoto: Rigspolitiet

Brandhundene sendes ind, hvis politiet har mistanke om, at der kan være væske. De vil markere, hvis der er interessante områder i bygningen. Derefter kan man undersøge stederne med det særlige lys for at se, hvor det er bedst at tage en såkaldt brandprøve.

Ifølge Eva Ljungkvist resulterer det i mere præcise målinger, som giver langt flere positive resultater fra Teknologisk Institut. Desuden giver prøverne retsvæsnet et bedre grundlag for at trække afgørelser i sager om brandstiftelse.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her