Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Politi og retsvæsen

Overblik: Her er sagerne om 14 formodede syrienkrigere

Domstolene har travlt med sager om hvervning hos Islamisk Stat (IS) i Syrien. Fredag er afsagt endnu en dom.

Anklagemyndigheden har rejst en række sager mod unge, der skal have rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

  • Ni er dømt eller tiltalt. Desuden har politiet sigtet fem personer.
  • En tidligere pizzabager fra Ishøj, Enes Ciftci, der også er tyrkisk statsborger, er idømt fængsel i seks år for to rejser til Syrien. I november blev han af Højesteret frakendt sin danske indfødsret.
  • Retten i Aarhus idømte 4. oktober en 26-årig mand fængsel i tre år for én rejse til Syrien. Manden, der også har tunesisk pas, slap for at miste sit danske statsborgerskab. Dommen er anket til Vestre Landsret.
  • 26-årige Adam Johansen blev 26. oktober af Retten på Frederiksberg idømt fængsel i fire år. Johansen, der også er tunesisk statsborger, undgik frakendelse af dansk statsborgerskab. Dommen er anket til Østre Landsret.
  • 22-årige Anis Laraba, der også har statsborgerskab i Algeriet, blev 13. december idømt fængsel i fem år. Opholdet hos Islamisk Stat varede i ni måneder. Han er også frakendt sit danske statsborgerskab. Dommen er anket.
  • Det tidligere bandemedlem Ali Malik på 30 år og Alexander Bak på 21 blev 19. december af Retten på Frederiksberg idømt fængsel i henholdsvis fem år og tre år og seks måneder. Alexander Bak undgik at få frataget sit danske statsborgerskab.
  • Retten i Glostrup har fredag idømt den 27-årige Vedat Sariboga fem års fængsel for over to gange i 2013 og 2014 at have ladet sig hverve af IS. Sariboga, der er tyrkisk statsborger, udvises desuden af Danmark for bestandigt.
  • En 24-årig mand med finsk statsborgerskab er tiltalt ved Retten i Esbjerg, og en jævnaldrende mand er tiltalt ved Retten i Aarhus.
  • Anklagemyndigheden har endnu ikke afgjort, om der skal rejses tiltale mod yderligere fem personer, heraf to kvinder, i to forskellige sager, der efterforskes af Københavns Vestegns Politi.

Kilde: Domme, anklageskrifter, Ritzau.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Om temaet

Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2012, er mindst 125 danske personer rejst til konfliktområderne.

I 2012 og 2013 var trafikken af syrienfarere nærmest i eksplosiv stigning, men antallet af rejsende er ifølge PET faldende. Til gengæld bliver de udrejste længere tid i konfliktzonen, de er yngre og tilslutter sig nu i overvejende grad Islamisk Stat, IS, hvor de førhen især rejste til al-Qaeda-relaterede grupper.

PET vurderer, at syrienfarerne – der i øvrigt også drager til Irak – udgør den væsentligste faktor i terrortrusselsbilledet i Danmark.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her