Politi og retsvæsen

Højtstående bagmand tilstår menneskehandel med 19 rumænere

I alt mener politiet, at op mod 300 rumænere blev opsøgt i Rumænien og lokket med en bedre fremtid i Danmark.

En afgørende spiller i et stort kriminelt netværk, der har udnyttet fattige rumænere til at begå kriminalitet i Danmark, er fredag blevet idømt seks års fængsel.

Den 36-årige Muddaser Hussein havde ved Retten i Lyngby valgt at tilstå sin rolle i den såkaldte Hvepsebo-sag.

Her blev fattige rumænere gennem flere år rekrutteret til Danmark og lokket med udsigten til job. Løftet var dog løgn.

I stedet blev de placeret under kummerlige forhold i øde beliggende huse. Nogle måtte lede efter mad i affaldscontainere, og et af stederne var der hverken toilet eller vand.

Udnyttelsen var i flere tilfælde så grov, at det betegnes som menneskehandel. I fredagens retsmøde erkendte Muddaser Hussein sig skyldig i menneskehandel af 19 personer.

- Retten har lagt vægt på, at han har spillet en central rolle i sagen og været en af de ledende figurer, siger anklager Mads Kruse.

Den dømte har pakistansk baggrund, men er dansk statsborger. Han taler dansk, og derfor var han ifølge anklageren afgørende for, at de omfattende bedragerier kunne udføres.

Foretagendet fungerede således, at rumænerne ved ankomsten til Danmark hurtigt blev en del af samfundet. Altså på papiret. Der blev oprettet bankkonto, cpr-nummer, sygesikringsbevis og NemID.

Og så gik det løs med optagelse af lån, køb af telefoner, benzin, biler og meget andet.

Også Skat blev ført bag lyset. Der blev oprettet firmaer med ansatte, men det var fiktivt. Udbyttet var blandt andet restskat.

Alt i alt er Retten i Lyngby nået frem til, at Muddaser Hussein kan gøres ansvarlig for bedrageri og skatteunddragelse for 8,3 millioner kroner.

Han er desuden kendt skyldig i en anden sag om moms- og skattesnyd gennem et luftfartsselskab. Her var beløbet 6,3 millioner kroner. I forbindelse med dommen har han fået en bøde på det samme beløb.

Den systematiske svindel, hvor de tillidsfulde myndigheder og firmaer i Danmark blev udnyttet, er af politiet blevet døbt Operation Hvepsebo.

Ved en aktion i februar i 2015 blev over 90 mennesker anholdt, ligesom 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster blev ransaget.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her