Politiet vil undersøge kørestolssag

Politibetjent, der skubbede en handicappet mand ud af en kørestol, er identificeret.

Københavns Politi undersøger nu sagen, hvor en politibetjent sent torsdag aften væltede en handicappet mand ud af en kørestol.

Betjenten råbte manden ind i hovedet og efterlod ham på jorden, selvom manden fortalte, at han ikke kunne bevæge halvdelen af sin krop.

Det viser et videoklip, som et vidne optog på sin mobiltelefon, og som Politiken offentliggjorde mandag.

Betjente identificeret

Københavns Politi har identificeret de to betjente, der var til stede under hændelsen, fortæller Sebastian Richelsen, kommunikationsmedarbejder ved Københavns Politi. Men det er for tidligt at sige, om magtanvendelsen får konsekvenser, understreger han.

»Det kan sagtens være, at det fører til en form for konsekvens – det vil jeg absolut ikke afvise. Men vi bliver nødt til at undersøge det, og det går vi i gang med nu,« siger Sebastian Richelsen.

»Det eneste, vi lige nu har, er én side af en sag, hvor der er et minuts videosekvens. Vi ved ikke, hvad der er gået forud, og vi ved ikke, hvad der er sket efterfølgende – og det er det, vi vil undersøge nu. Før det kan vi ikke begynde at tale om konsekvenser,« siger han og tilføjer, at undersøgelsen kommer til at tage nogle dage, fordi »der er mange, der skal ind over«.

»Men det er noget, vi tager meget seriøst,« understreger Sebastian Richelsen.

Væltede ham til siden

Episoden skete sent torsdag aften på Blågårds Plads i København, hvor to politibetjente netop havde givet en mand håndjern på og ført ham ind på bagsædet af en politibil.

Længere nede ad gaden sad en ung mand i en kørestol – en ven til den anholdte – som råbte ukvemsord efter betjentene og ville vide, hvor de førte den anholdte hen.

På et tidspunkt gik den ene betjent direkte hen mod manden i kørestolen, bøjede sig ind over ham og væltede ham til siden ud af kørestolen og ned på gaden, mens han råbte: »Du skal ikke gribe fat i mig«.

Videooptagelse

Liggende på jorden gjorde manden opmærksom på, at han er lam i halvdelen af kroppen, men i stedet for at hjælpe ham op, gik betjentene fra ham. Det kan ses på en videooptagelse, som ét af flere vidner til hændelsen har optaget på sin mobiltelefon.

Københavns Politi vil ikke kommentere sagen yderligere, før den interne undersøgelse og en eventuel klagesag er afgjort.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som skal behandle en eventuel klagesag, oplyser, at man endnu ikke modtaget en klage over hændelsen. DUP har mulighed for at tage sagen op af egen drift, men det vil ikke blive tilfældet her, vurderer chefkonsulent i DUP Kristian Palmann Jensen.

»Det vil vi typisk kun gøre i meget alvorlige sager, og det tror jeg ikke, at vi vurderer, det her er. Så det bliver ikke en sag, som vi på det foreliggende grundlag tager op af egen drift,« siger han og understreger, at der dog »hele tiden kan komme nye oplysninger til«.

Men hvad skal der så til, for at I tager en sag op?

»Det er en konkret vurdering hver eneste gang, så det er meget svært for mig at sige noget om. Det er min bedste overbevisning, at denne sag kommer ind alligevel via en klage, og så føler vi ikke noget behov for at markere et signal med fra starten at sige, at den tager vi op af egen drift,« siger Kristian Palmann Jensen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.