Den usynlige motorvej fra lufthavnen

Man skal holde tungen lige i munden, når man sejler for sejl ud for Københavns Lufthavn, for erhvervsskibene hamrer forbi.

Den ene vej ligner Øresund ren sommeridyl. Hvide sejl, krængende sejlbåde, skumsprøjt og Øresundsbroen i baggrunden.

Den anden vej får man endnu mere sved på panden, end man allerede har med temperaturer på 25 grader.

I den smalle passage mellem Saltholm og Amager hamrer erhvervstrafikken ned gennem Øresund på en usynlig motorvej med hastigheder, man let glemmer, når båden krænger 15 grader, og solen står højt på himlen.

Det er de færreste sejlere, som ikke på et eller andet tidspunkt er blevet overrasket af et container- eller fragtskib, som på få minutter har forandret sig fra en prik i horisonten til en livsfarlig kolos på faretruende kollisionskurs med den lille lystbåd.

Kan vi gå foran?

Vi ligger lige syd for Nordre Røse ud for Københavns Lufthavn i Kastrup. Med vind fra sydvest har krydset i vores spækhugger godt over mod Peberholm - den kunstige ø, som udgør forvandlingspunktet for Øresundsforbindelsens overgang fra tunnel til bro - for at holde Dragør oppe i et langt slag på bagbord halse. Den første havn på vores minitogt i Øresund.

»Kan vi gå foran,« spørger skipper Søren Knudsen, min kammerat, som har lagt båd til projektet.

Jeg svarer ikke med det samme. For man skal være hulens sikker, før man stikker på tværs af en motorvej. Vel at mærke en motorvejssammenfletning. Lige nord for Nordre Røse mødes Kongedybet med Hollænderdybet, og for de store skibe er der ikke mange forhindringer på vej ud i Køge Bugt. Slet ikke en spækhugger.

Gi' den pedal!

»Lad os bare give den noget pedal, så skal vi nok gå foran,« svarer jeg, inden vi trimmer sejlene og sætter kursen på tværs af sejlrenden.

Mens vi går agten om det store grå fragtskib, tænker jeg på dengang, jeg sejlede nordpå i samme rende omkring klokken midnat i en Beneteau Oceanis 411. Det var et par måneder inden, at jeg skulle sejle over Atlanten i samme båd med et par kammerater.

Ren sommerferie

Vi ville lige lære hinanden og båden at kende under autentiske forhold med natsejlads. Det var fuldstændig som at køre ad M25 rundt om London i myldretid. Bortset fra, at natsejladsen krævede temmelig skarpe evner som skibskender med de mange lanterner, bøjer og fyr. Efter den sejlads var vi alle godt klædt på ude på det store ocean.

Så er det alligevel den rene sommerferie i dag. Vinden giver os rigelig med fart til at krydse motorvejen i god tid, inden RMS hamrer forbi os agter. Ja, ja. Selv om jeg er blevet mere landkrabbe, end hvad godt er, kan jeg stadig godt trimme en båd og bedømme dens fart.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.