Indvandrere vil ikke på universitetet

Indvandrere higer ikke efter en universitetsuddannelse. Sådan er det, og sådan ser det ud til at fortsætte, vurderer studiechef.

Unge med indvandrerbaggrund fylder ikke meget på universiteterne, og det er der ifølge Jakob Lange, studiechef på Københavns Universitet, ikke udsigt til, at de kommer til foreløbigt.

Forklaringerne på, hvorfor indvandrerne er underrepræsenterede, er mange, men en samfundsforsker mener bl.a., at indvandrere og efterkommere har svært ved at klare sig igennem gymnasiet, og at den sociale arv ikke er let at komme af med.

»Det går fortsat meget langsomt med at få indvandrere og efterkommere ind på universitetet. Det har været sådan i nogle år efterhånden, og tendensen fortsætter i det studieår, der begynder den 1. september,« siger Jakob Lange til KØBENHAVN. Tidligere har han til Danmarks Statistik sagt:

»Andengenerationsindvandrerne interesserer sig for hurtigt at komme ud og tjene penge til en sort BMW. Hvorfor bruge fem år på at blive datalog, når man kan blive datamatiker på to år?«

Professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitetscenter Bent Greve har også set tendensen.

»Det er rigtigt, at færre indvandrere og efterkommere søger ind på universiteterne. Det er der flere forklaringer på, men en af årsagerne er, at der er færre, som klarer sig i gennem gymnasiet set i forhold til de etniske danskere,« siger professoren.

Universitetet er for alle

Bent Greve mener, at det er centralt, at man får fortalt, hvilke muligheder der er på universitetet. Når man kommer fra en indvandrerfamilie, der traditionelt ikke har akademiske uddannelser, tænker man ofte heller ikke selv i den retning. Man mangler viden om de muligheder, der er.

»Vejledning og orientering allerede i folkeskolen og gymnasiet er en nødvendighed. Vi skal selvfølgelig huske på, at det er bedre for nogle at blive mekanikere, præcis som det er for nogle danskere, men det er vigtigt, at der ingen forhindringer er i forhold til at søge ind på en videregående uddannelse,« siger han.

Han pointerer, at der vil ske en skævvridning af samfundet, hvis ikke de videregående uddannelser i højere grad kommer til at afspejle samfundets sammensætning, men emnet er også vigtigt set i forhold til integrationen af indvandrere og efterkommere af indvandrere.

Tager en generation

Jakob Lange mener, at der vil gå op til en generation, før efterkommere af indvandrere vil være integrerede i det danske uddannelsessystem, og han er enig med Bent Greve i, at det ikke kommer af sig selv.

Alle, der har søgt ind på en videregående uddannelse, får svar på deres ansøgning næste fredag.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.