Samtidskunst i byrummet.

TVIVL stod der med store lysende bogstaver over Berlins Palatz der Republik i foråret 2005.

Budskabet var udformet af den Norske billedkunstner Lars O Ramberg, som dermed formede et ambivalent udsagn med både private og politiske implikationer. Forestil dig, at der over søerne eller på Rådhuspladsen ikke kun var kommercielle lysreklamer, men også en eller flere lysreklamer, der udfordrer til refleksion og kritisk stillingtagen til det samfund og den tid vi lever i.

Diskuter kvaliteten

I Publik, en nystartet organisation for kunst i offentlige rum og medier, mener vi, at det er på høje tid at diskutere kvaliteten af offentlige rum i byen og kunsten i den. Hvilke oplevelser får vi når vi bevæger os gennem byen, og kan byen tilbyde andet end shopping og reklame? En by, der gerne vil være international, må også have kunst i byens rum af høj international klasse. Kunsten i dag er ikke længere bundet til permanente statuer, men tager i langt højere grad form af midlertidige eller semipermanente udsagn, der udfordrer til debat og reflektion. Fra gadekunstens hurtige kommentar over tv-tv: Københavns kunstkanal, til udstillinger i offentlige rum som "MoNUment" eller "NB lad os mødes", der udfordrer, hvordan byen udformes og bruges.

Tænk ambitiøst

Byens rum skal give plads til en mangfoldighed af stemmer og udsagn. Det er ikke tilstrækkeligt, som Frank Hedegaard og Simon Strange foreslår, at lave reservater til billedkunst, hvor kunstnere kan få eksponering og i øvrigt arbejde gratis. Der skal tænkes stort og ambitiøst, og ja, det kommer til at koste penge, men det er penge, som vil gå direkte til et bedre miljø i byerne, til oplevelser og kritik og debat i og om de offentlige rum. Der bruges i disse år milliarder på infrastruktur, byfornyelse og udvikling af nye bydele, men København mangler en seriøs satsning på samtidskunst i offentlige rum. Det skal være en sammenhængende strategi, hvor også internationale kunstnere kan skabe værker af format til byen, og hvor der gøres brug af de mange selvorganiserede initiativer, der i dag på næsten frivillig basis bidrager til en levende og foranderlig by.


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.