Svensk festfyrværkeri

Klassisk italiensk forviklingskomedie i smukt friluftsteater.

I Helsingborg ligger et utrolig charmerende frilufts-teater blot et par kilometers penge fra centrum, let at komme til med bil eller kombinationen af tog, færge og cykel. Frederiksdal hedder det.

Omgivet af rosenhave og frilandsmuseum, indrammet af træer og buske er der plads til små 1.000 mennesker på tilskuerpladserne hver aften. Og det kommer der, for Eva Rydbergs nye forestilling, "Tjener for to herrer", her kaldet "Herrskab och Tjänsthjon", er særdeles populær.

Sydsvenskerne valfarter dertil i busser. Forståeligt nok, for når Sveriges svar på kombinationen af Lisbet Dahl og Dirch Passer står på scenen, er der dømt masser af verbalt og kropsligt festfyrværkeri. Tilmed let at forstå for danske ører.

Dansk iscenesættelse

Den gamle komedie, skrevet i Italien af Carlo Goldoni i 1745, har i danskeren Jan Hertz' iscenesættelse undergået en mindre kønsskifteoperation. Hovedpersonen, tjeneren Truffaldino, spillet af Eva Rydberg, er blevet til tjenestepigen Truffaldina, ligesom også andre på rollelisten har ændret køn af hensyn til de kærlighedshistorier, det hele handler om.

Det skal man som tilskuer ikke beklage. Kabalen går op, de rigtige får hinanden, og vi andre et par særdeles fornøjelige timer.

Oven i den klassiske historie, beskåret og bearbejdet ned til rimelig længde, er lagt en solid håndfuld sange, der finurligt kommenterer begivenhederne. Musikken er en underfundig blanding af operahits fra bl.a. "Trubaduren", "Rigoletto" og "Barberen i Sevilla", kombineret med bl.a. ABBA's "Mamma Mia" - det hele tilsat nye rytmer, der virkelig får musikken til at swinge og humøret til at stige.

Sprælske Rydberg

I centrum for historien om de unge elskende, der ikke kan få hinanden, står Eva Rydberg med et ansigt, der er en commedia dell'arte-figur værdigt, en fysik som en sprælsk og sød lille klovn,og en spradebasse-mimik, der ikke ville gøre en tegnefilm skam.

Øjnene spiller hele tiden smut, mens munden, bred som en ladeport, vrider og vender sig, snart stortudende, snart gabende på fuld kraft, når sulten kræver sit, snart storsmilende, når intrigerne føjer sig efter hendes krøllede filurmageri.

Med to krævende herrer, hvoraf den ene er en forklædt kvinde, er der nemlig nok at se til, da hun i ren og skær kådhed tager arbejde hos dem begge.

At der ender med at komme et par ud af de to herrer, har vi nok regnet ud et stykke tid, inden hun selv gør det. Men det gør mindre til morskaben. At være klogere end figurerne på scenen er ofte en stor fornøjelse for publikum.

Herligt persongalleri

Omkring Eva Rydberg får vi i Jan Hertz' gedigne og tempofyldte iscenesættelse et herligt persongalleri med Ulf Brunnbergs pigeglade nærigpind, Pantalone, og Ewa Roos' syrligt-kontante Lombardi som de sjoveste. De ender vist også med at få hinanden, midt mellem scenografen Ingemar Wibergs smukke blanding af træer og 1700-tals huse.

Tager man til Frederiksdal i god tid, er der både rosenhave og museum at nyde, ligesom man både kan købe en række forskellige ting at spise. En oplagt mulighed er også en kaffekurv, hvor man for blot 30 svenske kroner pr. person får termokande, kaffe, kopper, servietter og tre slags kage. Det var vist utænkeligt i København til den pris. Men også det kan de i Sverige.

Carlo Goldoni

"Herrskap och Tjänstehjon"

Scenografi: Ingemar Wiberg

Iscenesættelse: Jan Hertz.

Tirsdag-fredag kl. 19.30, lørdag kl. 16.00 og 19.30, søndag kl. 18.00

Billetter: tlf. 0046 4221 0678 eller www.evarydberg.se

Sidste dag den 20. august.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.