Arbejde med udsigt

KØBENHAVN besøger i de kommende dage en række af hovedstadens mere specielle arbejdspladser. Vi lægger ud med den højeste.

Smør- og Fedtmosen ligger for næsen af os, lige bag Værebroparken.

Jan Jensen peger med udstrakt hånd, mens vinden rusker i hans skjorte.

Han står på toppen af Danmarks højeste bygning, Herlev Amtssygehus, hvor han arbejder som kvartermesterassistent. Det kunne også kaldes vægter. Noget med et stort nøglebundt og adgangskort med magnetfelter.

Fra toppen af hans arbejdsplads er der 120 meter ned. I horisonten ligger Sverige, Helsingør, Brøndby, Øresund og meget mere.

Overalt ses træer, grønne områder, plæner og i det hele taget natur, så langt øjet rækker.

Han træder over et par duefælder. Store kasser af stålnet med tragtformede huller, som duerne kan gå ind ad, men ikke ud.

»De skider over det hele og ødelægger vinduesnicherne med deres svineri,« siger han.

Jan Jensen fanger dem ikke selv. Det sørger et eksternt firma for. Hvert år fjernes hundredvis af flyvende rotter, som han kalder dem.

Det suser. Vinden er dobbelt så kraftig ved 100 meters højde som ved landjorden. En ståltrappe fører op til toppen af brandtrappeskakten. 15 meter nede, på taget over 25. etage, er et arbejdshold i gang med at installere gondoler og arbejdsplatforme til et murer- og betonhold, som skal i gang med at renovere facaderne.

En af montørerne er Mads Jensen. Selv om hans arbejdsplads ikke ligger på Manhattan eller Kuala Lumpur, men blot i Herlev, kan højden nok tage pusten fra selv en hærdet montør.

»Det er klart. Står man ude på kanten, gælder det om ikke at kigge ned. Svimmelhed kommer man ikke af med. Højst kan man vænne sig til den,« siger han.

Mads Jensen er med sin kollega Gert Schønberg, kaldet 'Charlie', ved at fæstne bolte i betonen med en boremaskine i Rambostørrelse.

»Selvfølgelig nyder jeg udsigten. Men efter et stykke tid er det ikke noget, som man tænker nærmere over,« siger Charlie.

Begge er ansat i virksomheden Sky Support, hvis speciale er montage af kabler, beslag og wirer i store højder og under vanskelige betingelser.

»Vi har lige udført arbejde på en hængebro i Sverige, hvor vi blev hejst op med helikopter,« siger Mads Jensen.

Ved landjorden giver den høje bygning andre problemer. Når det blæser kraftigt omkring bygningen, skabes turbulente vindstrømme, der kan være farlige.

»Stormer det, må vi afspærre pladsen foran hospitalet. Ellers bliver folk revet omkuld. Selv om man har tænkt på stort set alt, manglede folkene bag byggeriet af hospitalet åbenbart af gennemskue dette fænomen,« siger Karsten Flyvholm, driftschef på hospitalet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.