Leder: Vi er på
OVERVÅGNINGSSAMFUNDET er unægtelig blevet en særdeles håndgribelig realitet de senere år. Vi bliver overvåget og videofilmet, fra vi går ud ad døren om morgenen, til vi om aftenen omsider kan smække døren og sikre os en smule privatliv. På gaden, i bankerne, butikkerne, S-toget - og nu også snart, når vi kører i taxi eller går på diskotek.
RENT PRINCIPIELT er denne omsiggribende overvågning naturligvis dybt betænkelig. Muligheden for kontrol og misbrug af den enkeltes integritet og frihed foreligger altid. Hvor er privatlivets ukrænkelighed blevet af?
Når det er slået fast, og det bør slås fast igen og igen, hver gang politikere eller andre diskuterer mere overvågning, kan der være grund til at overveje fordele og ulemper ved de to nyeste forslag for taxier og diskoteker. To lokaliteter, hvor det er mere risikabelt at opholde sig end nødvendigt. I taxierne, hvis man er chauffør - alene det seneste halve år er 30 taxichauffører blevet overfaldet af kunder - og på diskotekerne, hvor det ikke alene er dørmændene, men også tilfældige gæster, der risikerer en kniv i maven eller et skud i ryggen.
Her må man nok erkende, at videooptagelser af de pågældende steder i mange tilfælde vil kunne virke forebyggende, sådan som man har set det i S-togene, hvor antallet af overfald og hærværk er faldet markant, ligesom opklaringen af episoden for nylig, hvor to mænd skubbede en tredje mand ned på skinnerne på Nørreport Station, formentlig kun har været mulig i kraft af videooptagelserne af gerningsmændene.
HOS DISKOTEKSEJERNE og taxiselskaberne kan der derfor være god grund til at overveje, om det skulle være en blandt flere løsninger, når det gælder større sikkerhed for personale og publikum. Samtidig ville videoovervågning af diskotekernes indgange i heldigste fald også kunne føre til forebyggelse eller afdækning af den diskrimination af gæster med indvandrerbaggrund, der uomtvisteligt finder sted foran de københavnske diskoteker.
Men det siger sig selv, at beslutningen om etablering af videoovervågning i sidste ende bør være frivillig. Det er en dyr investering for den enkelte vognmand eller diskoteksejer, så en tvungen model, sådan som man netop har besluttet i bevillingsnævnet i Århus, er ikke vejen frem.