Danmark lukker Saltholm ude

Saltholm ligger bare 10 km fra centrum af København. Men der er en verden til forskel på de to steder.

København ligger lige derinde. Fra haven på Holmegaard kan man næsten se, hvad uret viser på Rådhuset 10 km borte. Hovedstadens tårne står tindrende klare i det flotte vejr, og kun et par sømil adskiller os fra det indre København.

Alligevel er der mere end en verden til forskel på livet herude på Saltholm og inde i den store by.

Markus Sørensen sidder i sin have og fortæller, hvordan han gang på gang oplever, at samfundet nærmest prøver at skære borgerne på Saltholm af fra omverdenen. Tag nu bare posten.

Den ville Færdselsstyrelsen indstille med virkning fra 1. maj. I stedet kunne beboerne selv hente posten på et postkontor på Amager, og det kunne de så få et beløb på 12.000 kr. for.

»Om året!« siger Markus Sørensen og ryster på hovedet.

Derefter remser han fejl på fejl op, som Færdselsstyrelsen ifølge ham har begået i behandlingen af sagen. Først skrev styrelsen som argument, at den samlede leverance af post til øen ikke oversteg 50 kg om året. Så gik Markus Sørensen i gang med at veje.

»Alene vores husstand modtager post for 250 kg. om året. Vi bruger jo posten til det hele. Vi kan ikke bare bede en fragtmand om at sende noget, for så står han nede ved havnen i Dragør og spørger om vej,« fortæller Markus Sørensen.

Vand fra vandbeholder

Inde i huset har Solveig, som han bor sammen med, skænket kaffe op. Vandet har hun fået fra den store vandbeholder, der står på køkkenbordet, som bliver leveret fra fastlandet. Her er kun brøndvand, som går til at tage bad og koge kartofler i. Men ikke til at drikke.

Her er heller ingen fast elektricitet. Den kommer fra solceller, vindmøller og en stor dieselgenerator, som larmer ude i laden.

Allan Frederiksen sidder her også. Det er ham, som for tiden fungerer som postmand. Og "chauffør" for de gæster, som hvert år besøger Saltholm. Posten leverer han to gange om ugen, men ofte slår han sig ned hos Markus og Solveig flere gange på samme dag.

»På den værste dag sejlede jeg 58,6 sømil med gæster frem og tilbage,« griner han og tager den sidste slurk kaffe, inden han forlader gården for at sejle nogle gæster tilbage til Amager.

Den lille mand

Markus finder en stor dynge papirer frem, som udgør hele korrespondancen i "postsagen" mellem ham, ejerlauget, som han selv sidder i bestyrelsen af, Tårnby Kommune, Færdselsstyrelsen og Transport- og Energiministeriet. Han peger, argumenterer og forklarer, hvordan han kæmper som den lille mand mod systemet.

»Det er helt i orden, hvis de ikke vil have noget med os at gøre. Men så kan vi vel også blive fritaget for at betale skat? Så kunne man gøre Saltholm til et skattely, og det ville i hvert fald sætte gang i hjulene,« siger han og smiler.

Ikke stor nok

Han bliver ved med at kæmpe, selv om kampen til tider synes kæmpet forgæves. Eksempelvis forsøgte Saltholm at blive optaget i Sammenslutningen af Danske Småøer for derigennem at kæmpe for de små ting, som gør det muligt at bo i yder-Danmark. Men sammenslutningen optager ikke øer med under 20 beboere, og så kan Saltholm ikke blive medlem.

»Hvordan skal vi nogensinde blive 20 beboere, når man hele tiden lægger forhindringer i vejen?« spørger han.

Vi afslutter snakken og hopper i stedet op på traktoren og kører seks km mod syd ad en bumlet græsvej. Det tager over en halv time. Her er Markus i gang med at høste græs, som bliver til store halmballer til dyrene om vinteren.

Saltholm ligger som en stor og ujævn græsplæne. Omkring på græsset går kvæg og får, og et skilt advarer om løse tyre. Det er på eget ansvar at gå tur på Saltholm.

Efter et par timer stikker vi af fra den lille naturlige havn i Barakkebro. Vi sejler for motor mod den gule bøje og sætter sejl en halv sømil ude. Vi har begge haft vores første besøg på Saltholm nogensinde.

»Sig gerne, at folk bare skal komme. Der går en båd hver dag!« siger Markus Sørensen som afsked.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.