Ekspert: Christiania skal luge ud i ukrudtet

Når uskyldige personer bliver overfaldet på Christiania, bekræfter det kritikerne i, at fristaden er lovløs.

Torsdagens episode, hvor en journalist måtte forlade Christiania nøgen og forslået, bekræfter kritikere af fristaden i, at bydelen er et lovløst sted uden samme regler som dem, der gælder i resten af samfundet.

Det mener kommunikationsekspert Henrik Byager. Ifølge ham får det den konsekvens, at danskere vil stille sige selv spørgsmålet:

- Kan det virkelig være rigtigt, at en journalist, der passer sit arbejde og i øvrigt dokumenterer noget ulovligt, skal forulempes og smides ud som var det en gammel westernfilm? Kan det passe, at den slags sker i dagens Danmark?

Byagers bud på, hvordan fristaden skal opnå bred accept blandt danskerne, handler i høj grad om at komme væk fra kriminalitet og krænkelse af andre mennesker.

- Hvis Christiania skal have en bred accept, skal de undgå den slags episoder, som vi så i går. De skal luge ud i ukrudtet. Narko, vold, udemokratiske tendenser, alt der slår over i kriminelle handlinger og får konsekvenser for andre, siger han til Ritzau.

- Kan man i stedet indrette et fantastisk byrum med alternative levemåder, alternative og kreative forretninger og en positiv alternativ måde at være sammen på, så har Christiania en klar chance for bred folkelig accept, mener Henrik Byager.

Han understreger også, at danskerne stadig er uenige om deres holdning til fristaden.

- En stor del af danskerne synes, at det er et fantastisk eksperiment, som der skal være plads til i et ellers kontrolleret og normstyret samfund. Andre synes, det er en rugeplads for alverdens dårlige vaner som narko, vold og anarkistiske tendenser, siger han.

Årsagen til overfaldet var ifølge Københavns Politi, at journalisten havde forsøgt at filme i Pusher Street, hvilket fristadens beboere ikke bryder sig om.

Episoden har dog ifølge Tanja Fox, der varetager produktion og drift af Christianias folkeaktier, ikke haft nogen betydning for salget af aktier.

- Jeg kan overhovedet ikke se det på salget. Tværtimod. Det er en rigtig god dag i dag, der er kommet masser af bestillinger. Folk kan jo heldigvis godt skille fårene fra bukkene. Overfaldet blev jo ikke begået af christianitter, siger hun.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.