Rapport: Fyret chef var inhabil

En revisionsrapport fastslår, at en nu fyret chef i Københavns Ejendomme var inhabil - men ikke korrupt.

Artiklens øverste billede
Kultur- og fritidsborgmester i København, Pia Allerslev, er glad for, at sagen er afsluttet. Arkivfoto: Jens Panduro/Polfoto

En omfattende revisions-kulegravning i kølvandet på TV2's Operation X-udsendelse ”Korruption i kommunen” den 24. november 2009 har ikke kunnet finde dokumentation for, at en chef i Københavns Ejendomme skulle have været korrupt og modtaget bestikkelse fra en samarbejdspartner.

Derimod fastslår undersøgelsen, at den pågældende chef var inhabil i forbindelse med et udbud og indgåelsen af et såkaldt driftspartnerskab i Vanløse mellem Københavns Ejendomme og tegnestuen T Plus.

Chefen underrettede nemlig ikke - som forvaltningsloven ellers foreskriver det - sin ledelse om sit venskab med direktøren i T Plus. Derimod talte han flere gange usandt, da ledelsen gik ham på klingen med spørgsmål om hans relation til driftspartneren.

Fyring og flere anklager

Den pågældende chef blev den 27. november opsagt og fritstillet på grund af mistet tillid. Bag afskedigelsen stod Kultur- og Fritidsforvaltningen, som Københavns Ejendomme sorterer under.

Efter tv-udsendelsen, der også omfattede anklager om sort løn til polske håndværkere og overfakturering af dårligt udført arbejde i Vanløse, gik kommunens Interne Revision ind i sagen. Intern Revision, der er uafhængig af forvaltningerne, har nu afleveret undersøgelsesrapporten til forvaltningen og kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V).

”Jeg havde gerne været hele denne sag foruden, og jeg kan da godt forstå, hvis tv-udsendelsen har fået københavnerne til at undre sig over, hvad pokker der foregår i kommunen. Derfor er jeg også tilfreds med, at vi nu har fået klarhed over, hvad der er op og ned i den her sag. Det er stærkt beklageligt, at det her er sket, men samtidig hæfter jeg mig også ved, at det ikke er kulturen i Københavns Ejendomme, der er noget galt med,” siger Pia Allerslev.

Sjusk

Københavns Ejendomme har nu indskærpet habilitetsreglerne og kommunens såkaldte ”Code of Conduct” overfor samtlige ansatte, ligesom der er udarbejdet skriftlige retningslinjer for modtagelse af gaver.

Undersøgelsen viser også, at T Plus tog sig for godt betalt for vedligeholdelsesopgaver i Vanløse. Det står ligeledes klart, at flere af opgaverne blev sjusket udført eller slet ikke udført. Det kunne lade sig gøre, fordi den kommunale kontrol, som sorterede under den afskedigede chef, ikke fandt sted.

”Vi har at gøre med skatteborgernes penge, og derfor må den her slags ting bare ikke ske. Men undersøgelsen viser også, at der ikke er noget galt med vores procedurer og forretningsgange. Dette er et enkeltstående, stærkt beklageligt tilfælde, men hvis vores procedurer var blevet overholdt i den konkrete sag, så var det her ikke sket,” siger Pia Allerslev.

Intet sort arbejde

Driftspartnerskabet i Vanløse mellem Københavns Ejendomme og tegnestuen T Plus er nu bragt til ophør. Det blev indgået i 2007 og havde en økonomi på ca. 9,3 mio. kr. om året frem til 2009. Det skal ses i forhold til, at Københavns Ejendomme i år har en omsætning på mindst 2,7 mia. kr.

I tv-udsendelsen blev det desuden oplyst, at driftspartnerens underleverandør anvendte polske håndværkere, som blev aflønnet sort.

Intern Revisions undersøgelse viser imidlertid, at der er svaret både skat og moms i Polen – helt efter bogen. De polske håndværkere har lovligt fået skattefri diæter, mens de har opholdt sig i Danmark.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil nu overdrage revisionsundersøgelsen til Københavns Politi, idet der tidligere er indgivet politianmeldelse mod den afskedigede chef.

LÆS OGSÅ: Topchef fyret for korruption

null

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.