Annonce
København

Dansker død efter trip på kinesisk narko

En 22-årig mand fra København er død af hjertestop efter indtagelsen af et ekstremt farligt syntetisk narko.

Arkivfoto: Colourbox

Den 22-årige, der drev en butik med salg af kinesisk narko på nettet, indtog sammen med en kammerat det frygtede stof »bromo-dragonfly«, som er ekstremt kraftigt og kendt for at medføre koldbrand, sindssyge og - som i dette tilfælde - døden, skriver B.T.

»Det var som at blive slæbt til helvede og tilbage igen. Mange gange. Det er det ondeste, jeg nogensinde har prøvet. Det varede en uendelighed.« siger den dræbtes kammerat, Poul Larsen, der også prøvede stoffet.

Køkkenbordskemi

Stofferne fik de to venner fra en fabrik i Kina, som udnytter huller i den danske narkolovgivning til at sælge giftige kemikalier, som kan indtages for at opnå en psykedelisk rus.

De syntetiske stoffer ofte er forurenede og produceret under uhumske forhold - Peter Ege, socialoverlæge i København, kalder det for »køkkenbordskemi med skidt og kanel i«, fordi man danser blindt rundt i et minefelt af livsfarlige kemikalier, når man kaster sig ud i et eksperiment.

De to venner opløste det hvide pulver i væske, som de derefter drak. Et par timer senere viste de første tegn på rusen sig.

»Jeg går på et tidspunkt ud på toilettet for at brække mig, fordi jeg har mavepine og kan mærke, at jeg har fået for meget. Bagefter går det helt amok. Vi kigger på hinanden, og jeg kan se, at min ven også er virkelig hårdt ramt. Men jeg føler mig stadig rimelig tryg, fordi jeg tænker, at virkningen har toppet. Der tog jeg fejl. Grundigt fejl,« siger Poul Larsen til B.T.

Helt blæst

Tre timer inde i trippet havde det uhyggelige stof for alvor gennemsyret de to mænds sind. Poul Larsen mistede tidsfornemmelsen totalt, men han kan huske, at han på et tidspunkt så sin ven ligge stille i sin seng med et ansigtsudtryk, der vidnede om, at han var på vej ud over kanten. Ligesom Poul Larsen selv var.

»Jeg er virkelig helt »blæst«, som jeg aldrig nogensinde har været det før. Jeg vælter rundt, forstår ingenting og kan ikke tænke én sammenhængende tanke. Alting er smurt ind i farver,« fortæller Poul Larsen.

Og så sank han ned i et sort hul. Gled ind i en dyb trancetilstand, som fastholdt ham i en delirisk drømmeverden, som var fuldstændig koblet fra virkeligheden. En tilstand, som Poul Larsen gætter på har varet i mindst ni timer.

Vågnede til ond drøm

Morgenen efter vågnede han til en virkelighed, som var endnu mere modbydelig end det trip, han stadig var på.

»Jeg tumler ind til min ven, er stadig fuldstændig væk, finder ham kold og livløs. Det var så rædselsfuldt. Jeg render forvirret rundt i lejligheden og tror, at det hele er en ond drøm, jeg troede simpelthen ikke på det,« siger Poul Larsen.

Den 22-årig drev en butik, hvor han importerede systetisk narko fra Kina og solgte det videre via nettet. Fabrikker i Kina har specialiseret sig i at udvikle og producere kunstige narkotiske stoffer, der strømmer ind i Vesten - også Danmark - og sælges i baglokaler og via nettet.

Kina er storleverandør

Stofferne er kunstige, stærkt euforiserende og bruges af danske unge i hundredvis, der enten er afhængige eller »for sjov« vil eksperimentere med de nye stoffer, der giver en enorm effekt - men også kan medføre døden.

»Kina er blevet den helt store leverandør af disse stoffer, der er hamrende farlige, urene og fuldstændig uforudsigelige. Man spiller russisk roulette med sit eget liv, hvis man indtager de her kemikalier uden at have den fjerneste idé om, hvad der er i dem,« siger Henrik Rindom, som er speciallæge i psykiatri og ekspert i unges stofmisbrug.

»Gamle« og klassiske narkotiske stoffer som heroin, der er udvundet af opium, er for længst forbudt overalt i verden, men et forbud kræver dokumentation af stoffets virkning. Derfor udvikler laboratorierne konstant nye former for syntetisk narko, der kan sælges lovligt i Vesten.

Når sundhedsmyndighederne, efter måneders undersøgelser får forbudt ét stof, står de kinesiske fabrikker klar med den lovlige afløser, som kan glide lige igennem tolden. Salget af stofferne sker derefter fra internet-butikker i blandt andet Danmark, og én af hjemmesiderne reklamerer endda med »førsteklasses kinesisk kemi«.

Den seneste optælling gennemført af Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug viser, at onlinebutikkerne sælger over 200 forskellige produkter.

Kilde: B.T.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Stofmisbrugere lades i stikken
Et alternativt stof til metadon kan forhindre dødsfald og mindske ulovligt videresalg. Alligevel halter Københavns kommune efter med at indføre den nye behandlingsform. Venstre protesterer.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her