Sådan skal Københavns nye moské se ud

Hvis alt går efter planen, kan københavnerne regne med, at byens første moské står færdig i 2012.

Artiklens øverste billede

Københavns Borgerrepræsentation gav torsdag aften sit ja til bygningen af et islamisk kulturcenter med dertilhørende moské, som bliver placeret på Vibevej 25-29 i byens Nordvest-kvarter.

Bag byggeriet står foreningen Ahlul Bait, som ejer det nuværende islamiske kulturhus på Vibevej 25-29. Og går alt vel, vil to blå minareter knejse over Nordvest i 2012, vurderer arkitekten, Bijan Eskandani.

Venter på pengene

"Nu skal der laves en lokalplan, som skal sendes i høring. Indtil da kan vi ikke gøre noget som helst, og byggeriet går ikke i gang, før mindst tre fjerdedele af pengene er i banken," siger Bijan Eskandani.

Ifølge ham kommer byggeriet til at koste 40-50 mio. kr., som bliver rejst ved hjælp af donationer, hovedsageligt fra danske muslimer.

Ikke en stormoské

Moskeen er flere steder blevet kaldt en stormoské, men det navn huer ikke Bijan Eskandani.

"Medierne vil gerne gøre moskeen til et stort nummer, men den bliver mindre end det byggeri, som findes på grunden nu," siger Bijan Eskandani.

Det skyldes, at byggeriet ikke må overstige 60 pct. af grundarealet, forklarer han.

"Og mindre end en fjerdedel af bygningen vil blive anvendt til bedesal, mens den resterende del vil blive brugt til kulturelle formål. Der vil være et amfiteater, hvor der kan holdes konferencer, debataftener, vises film og teater. Derudover vil der være et bibliotek. Og kælderen bliver indrettet til sportslige formål til unge," fortæller Bijan Eskandani.

Moské-byggeriet vil også indeholde en undervisningsafdeling, hvor hovedsaglig iranske diplomatbørn, som kun er få år i Danmark, kan blive undervist på deres modersmål.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen