København

København klar til fri hash

En konkret model for fri hash som forsøg ligger nu klar på Københavns Rådhus: Salgssteder med statsmonopol skal i et treårigt forsøg sælge hash til alle, der har lyst til at købe - og det skal være hash høstet på lovlige hampemarker.

Arkivfoto: Niels Hougaard

Det skriver Politiken torsdag. Det offentlige salg skal underminere det kriminelle hashmarked.

Salget kan enten foregå »i afslappede omgivelser« på cafeer - eller i mere neutrale butikker a la det svenske spritmonopol. I begge modeller skal der være personale, som kan rådgive om brugen af hash.

Udspillet kommer i et notat fra embedsmænd, der i foråret blev bedt om at komme med modeller. Notatet maner bekymringen for, at en afkriminalisering vil føre til flere misbrugere, i jorden:

»Forbruget er ikke er højere i de lande, der har afkriminaliseret hash til eget brug«, står der. Der henvises især til Holland, hvor salg af hash er lovligt, og hvor forbruget er lavere end i Danmark. Butikkerne i København vil have som mål at overtage to tredjedele af den illegale handel i hovedstaden, hvor der sælges hash for mere end en 1 milliard kroner om året.

Embedsmændenes regnestykke går ud på, at 40 cafeer eller butikker kan få en samlet omsætning på 700 millioner kroner. Fortjenesten kan blive på op til en halv milliard kroner.

Flertal for forsøg

Et politisk flertal i København bestående af Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de radikale plus venstremanden Lars Dueholm går ind for forsøg med afkriminalisering af hashhandel. Men partierne er ikke enige om den konkrete udformning.

S kan som det største parti afgøre, om der kan samles et flertal for en endelig hashmodel i København. Partiets socialordfører, Thor Buch Grønlykke, opfatter notatet fra embedsmændene som »et skridt på vejen«. Han går ind for salgssteder, der legalt langer hash over disken - men ikke cafemodellen som skitseret af embedsmændene, fordi det vil skabe »misbrugermiljøer«, frygter han.

Merete Nordentoft, psykiatrisk overlæge og leder af et hashbehandlingsprojekt for unge sindslidende, er imod forslaget:

»Det kan ikke undgå at gøre hashen mere tilgængelig. I dag skal du dog bevæge dig et bestemt sted hen og købe det i skjul«, siger hun til Politiken.

Borgerrepræsentationen skal formentlig inden jul sende et endeligt forslag til Justitsministeriet, fordi et forsøg med legal hashhandel kræver lovændringer.

Kilde: Politiken

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her