København

Borgmester ønsker hashcaféer i København

København skal have en række hashcaféer, hvor det er muligt at ryge hash, som det offentlige selv har dyrket på udvalgte marker.

Socialborgmester Mikkel Warming (EL). Foto: Niels Hougaard

Forslaget kommer fra Københavns socialborgmester, Mikkel Warming, Enhedslisten, efter Socialforvaltningen har lavet en redegørelse om muligheden for at ansøge Justitsministeriet om en forsøgsordning med fri hash på særlige caféer.

Dokumentation

Socialforvaltningen konkluderer i sin redegørelse, at den hverken kan anbefale eller advare mod en forsøgsordning, da der ikke er tilstrækkeligt med dokumentation for konsekvenserne i forhold til kriminalitet. Forvaltningen har gransket erfaringer fra udlandet. Alligevel ser Mikkel Warming flere ting i redegørelsen, der tale for en forsøgsordning.

- Redegørelsen afkræfter, at afkriminalisering af hash fører til et større misbrug, siger socialborgmesteren.

Redegørelsen siger også, at afkriminalisering af hash ikke skaber mindre tilknyttet kriminalitet?

- Ja, men det er fordi, man i Holland ikke har sørget for, at man kan importere hash legalt, og så er der selvfølgelig kriminalitet involveret. Hvis man vil have mindre bandekriminalitet omkring hash, kan man ikke bruge de hollandske erfaringer. Så er man nødt til at skabe sine egne. Det handler om, at man også kan få fat i hashen legalt. Man kunne for eksempel dyrke den selv i skarpt afgrænsede marker.

Så du vil både have offentlige hashmarker og hashcaféer?

- Ja, for det, man kan lære fra Holland, er, at hvis man kun sørger for den ene del, får man ikke fjernet kriminaliteten, siger Mikkel Warming.

Til debat på onsdag

Socialudvalget i Københavns Kommune skal onsdag diskutere, om Borgerrepræsentationen skal gå videre med idéen om legal hash. Det er de voldsomme skyderier i Københavns gader i forbindelse med bandekrigen, der har fået debatten om fri hash til at blusse op. Flere mener, at banderne blandt andet kæmper om hashmarkedet.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her