Peter Møller fik kultstatus i FC København

Han har spillet i Brøndby ad to omgange, og nu er han i gang med sin anden periode som FCK-spiller. Da Peter Møller vendte hjem til FC København for to år siden, forsøgte mange i bogstaveligste forstand at hyle den tidligere brøndby'er ud af den.

Men Peter Møller tog kampen op og vandt en kultstatus som hele FCK's nummer 32.

Det er, som om de grå skyer er endnu mere novembertunge end normalt. Som om de røde etageejendomme med de hvide verandaer er lidt mere kedelige at kigge på en normalt.

Det er dagen derpå. Gårsdagens Europa Cup-nederlag på 1-2 til spanske Mallorca følger med FC Københavns spillere på arbejde fredag formiddag. Ude på træningsbanen dasker torsdag aftens krigere rundt på en blød løbetur. Mens bænkevarmerne får lov til at træne rigtigt.

En af dem er Peter Møller. Det hvide nummer "32" lyser på den sorte hue, der er trukket godt ned over panden. Den høje angriber er sammen med holdets målmandstræner temposætter i løbeturene rundt på træningsanlægget.

I morgen venter en ny vigtig kamp - slaget om København: Brøndby-FCK. Og er der én, der kender de to klubber, så er det Peter Møller. Nummer 32.

Det er 10 år siden, han som 21-årig første gang kom til FC København. Han var købt med ét formål. Han skulle score mål. Mange mål. Alle vidste, han kunne. De to foregående år var han som AaB-spiller blevet topscorer i Superligaen. Nu skulle talentet foldes ud i den ambitiøse hovedstadsklub.

Den nordjyske tørke

Det hele startede altså i Nordjylland, der var ramt af tørke i 1990. Måltørke på 1.-divisionsholdet i AaB.

Målkrisen havde derimod ikke ramt klubbens ynglingehold.

Holdet havde fået en ny spiller fra landsbyklubben Gistrup. Spilleren hed Peter Møller, og han lavede mål. Det fandt den daværende førsteholdstræner, Poul Erik Andreasen, hurtigt ud af.

»Vi lavede på førsteholdet så få mål, at jeg besluttede at tage Peter Møller med i vores træninger. Efter en uge på træningsbanen havde hans venstreben lynet så mange gange, at jeg satte ham på holdet med det samme. Og han slog til,« forklarer Poul Erik Andreasen.

Han husker Peter Møller som en fuldstændig uimponeret type.

Selv om han var ung, stod munden sjældent stille på Peter Møller. Poul Erik Andreasen erindrer busture, hvor Peter Møller satte liv i hele spillertruppen.

Peter Møller blev hurtigt målkonge af Aalborg, ja, af hele Danmark. Fire sæsoner i træk var han AaB-topscorer. Og han var en af de mere sjældne målscorertyper, mener Poul Erik Andreasen.

»Han betød meget for AaB i de år - det gør spillere, som scorer mange mål, og det gjorde Peter Møller. Det var især værdifuldt, at han også scorede mål, som holdet egentlig ikke havde spillet sig til,« siger den tidligere træner.

Svært i FCK

Men topscorerglansen gik af Peter Møller, da han kom til FC København i 1993. Efter et års ægteskab med for få lyse stunder pakkede Møller fodboldstøvlerne til sit første udlandsophold. Schweiziske FC Zürich lejede Peter Møller, der i et års tid kunne gemme sig lidt i Alpernes skygge.

Han kom hjem igen. Hjem til FC København. Hjem til mediernes opmærksomhed. Og Møller bidrog selv til opmærksomheden, da han lavede et af den slags klubskifter, som man bare ikke kan lave i fodboldens verden. Og alligevel er der nogen, som gør det. Som tør det.

Peter Møller er en af dem. Peter Møller skulle til Brøndby. Dermed var første del af fortællingen om angriberens forhold til de to hovedstadsrivaler begyndt.

Mange mener, at årene i Brøndby var de fodboldmæssigt bedste for Peter Møller.

»Det var helt sikkert to gode år. Jeg ved ikke, om de var de bedste i min karriere, men jeg spillede på et godt hold, der kulminerede på det tidspunkt. Det gør det altid lettere at få succes,« siger Peter Møller om tiden på Vestegnen.

Den var så succesfuld, at han blev solgt til den hollandske storklub PSV Eindhoven. Men hvis succes er lig med mål for en angriber, så blev de følgende års udlandsophold en tam affære.

Peter Møller deltog for sjældent, når holdkammeraterne jublede over en scoring, endnu sjældnere var det ham selv, der blev tiljublet. Peter Møller sad på udskiftningsbænken og var tilskuer til alt det sjove.

Hans tidligere træner i AaB mener, at Peter Møller havde potentiale til mere, hvis han var kommet til klubber, hvor han havde fået mere spilletid.

»Med mere jævnlig spilletid i sine udenlandske klubber ville vi have set ham som topscorer i langt flere sæsoner,« vurderer Poul Erik Andreasen.

Peter Møller brokkede sig aldrig, men efter tre magre år i spanske Oviedo var græs og sulten efter mål blevet så stor, at Peter Møller ville væk.

Fans glemmer ikke

Alle vidste, at Brøndby var hans klub i Danmark. Det havde Peter Møller selv sagt, og den slags glemmer fans ikke.

Fans glemmer heller ikke, når en af deres tidligere spillere (læs: Peter Møller) udtaler, at det var hans livs værste beslutning at komme til deres klub. Det havde Peter Møller sagt om FCK.

Og fans glemmer ikke, når en af deres tidligere spillere - nu iført rivalernes svenske forstadsfarver - sparker til en kasket med deres klubnavn på. Det havde Peter Møller også gjort. Derfor eksploderede beholderen med de store følelser, da Peter Møller i 2001 blev præsenteret som ny angriber i FC København.

Frustrationerne føg rundt på fanklubbens hjemmeside, Peter Møller blev mødt med pibekoncerter af klubbens fans, og mange ville ikke tage hans navn i deres mund. Derfor hed han kun "32" - med reference til hans trøjenummer.

»Det var en forståelig reaktion, Peter Møller blev mødt af, da han kom tilbage til klubben. Han havde ikke ligefrem bevist, at FCK betød noget for ham. Det var en kæmpe satsning af ham og klubben, for hvis han havde floppet, så var der virkelig blevet grinet højt,« siger formanden for FC Københavns Fan Klub, Anders Larsen.

Peter Møller vidste godt, at modtagelsen ville blive hård.

»Det er klart. Jeg havde jo spillet i Brøndby - det kan de selvfølgelig ikke lide herinde. Men deres modtagelse var ikke noget, som gjorde specielt ondt, og som jeg gik og var ked af. Det har jeg prøvet for meget til. Jeg vidste, at mål og hårdt arbejde kan vende de fleste kritikere,« siger Peter Møller, som aldrig har haft problemer med at skifte til en ny klub.

»Mit hjerte har altid ligget i de klubber, som jeg har spillet for. Jeg har aldrig haft problemer med at omstille mig og indordne mig i de klubber, der er dukket op gennem min karriere,« fastlår Peter Møller.

Sjælden mental støbning

FCK's bestyrelsesformand, Flemming Østergaard, havde da heller ingen betænkeligheder ved at hente Peter Møller hjem til dansk fodbold og iføre ham en hvid FCK-trøje.

»Jeg ville i 9 ud af 10 tilfælde ikke have hentet en spiller hjem, hvor man kunne forudsige en så hård velkomst, som Peter Møller fik. Men med ham var det anderledes. Hans sportslige kvalifikationer var i orden, og han er gjort af en sjælden mental støbning,« siger Flemming Østergaard.

I dag kan formanden og Peter Møller konstatere, at de fik ret. Skurkestatussen blandt klubbens fans kunne nedkæmpes, og det har "32" gjort.

»Peter Møller er jo blevet kult, og den status har han altså ikke købt sig til. Den vinder man, og det har han gjort gennem knaldhårdt og professionelt arbejde,« siger Flemming Østergaard.

Han mener, at det er en naturlig del af spillet, at de mest varmblodede af klubbens fans reagerede, som de gjorde over for Peter Møller.

»Et klubskifte mellem FCK og Brøndby er uden sammenligning det vanskeligste at slippe af sted med i Danmark. Men sådan er det jo også i udlandet.

I Skotland kan man ikke bare skifte Celtic ud med Rangers, og Michael Laudrup kan nok skrive under på, at et skifte mellem Barcelona og Real Madrid heller ikke går stille for sig i Spanien.«

Slut med kasket-spark

Kasket-episoden, som fandt sted under Super Cup-finalen i 1997 mellem Brøndby og FC København, stod ifølge fanklubbens formand, Anders Larsen, lysende klart hos FCK'erne, da Peter Møller vendte hjem.

Under kampen løb en fan fra FCK ind på banen. Han blev lige så hurtigt hjulpet den anden vej af stadionkontrollørerne, men tabte sin FCK-kasket i farten. Den sparkede Peter Møller - dengang Brøndby-angriber - resolut den samme vej som sin ejermand.

»Det var at gå over stregen. Han kunne have kastet kasketten, og så tror jeg ikke, at der var nogen, som havde husket den episode,« vurderer Anders Larsen.

Det er da også en episode, som Peter Møller fortryder, og med henvisning til sin alder forsikrer han, at der ikke bliver sparket til Brøndby-kasketter, hvis der skulle ryge sådan en ind på banen under søndagens kamp.

Fanklubbens formand roser Peter Møller for, at han har taget kampen mod sin fortid op - og vundet kampen.

»Der kan ikke sættes en finger på Peter Møller. I mine øjne har han fjernet enhver tvivl, men der er stadig en stædig lille gruppe af fans, der buh'er af ham, når han scorer. Det er mærkeligt, men jeg vil ikke blande mig i, om det er i orden. Det må de gøre op med sig selv,« siger Anders Larsen.

Tykhovedet 32'er

Det er helt sikkert, at det ikke er medlemmerne af Peter Møllers personlige fanklub, Fraktion 32, der pifter af den høje angriber. De dyrker "32" på en helt særlig hjemmeside, bærer hans nummer på klubtrøjen og fejrer sågar hans fødselsdag.

Peter Møller har da heller ikke tænkt sig at skifte nummeret ud.

»Det er suverænt med alt det, der har været omkring det nummer. Jeg har fået tilbudt et nyt nummer, men jeg er så tykhovedet, at jeg da meget hellere vil beholde 32. Der skal jo også være nogen, der gider at heppe lidt på mig, og det ville da være synd for min fanklub, hvis de skulle til at starte helt forfra,« siger Peter Møller.

Han har i løbet af sin karriere spillet i stort set lige lang tid i Brøndby og FC København.

Og han mener, at der er mentalitetsforskelle i de to topklubber.

»I Brøndby er man lidt mere forsigtig med at melde ud, hvor man vil slutte henne i tabellen. I FCK siger vi, at vi vil vinde, vi vil være de bedste. Det lægger et større pres på alle, og det gør, at pressen er hurtigere over os, hvis det ikke går, som det skal. Jeg kan egentlig godt lide, at man tør sige, at man vil vinde. Det vil de jo også i Brøndby, de er bare ikke så bramfri. Men det er jo også jyder, der styrer klubben derude,« siger Peter Møller med et skævt smil.

Han er nu glad for at være i FC København - og beskriver det som en bedre klub end for 10 år siden.

»Udefra kan det måske godt se ud, som om FCK er forretningen, og Brøndby er klubben. Sådan har jeg ikke oplevet det som spiller. Vi har i dag et virkelig godt sammenhold i klubben, og vi har ikke længere direktører rendende i tide og utide. Der er kommet en god ro på tingene,« forklarer han.

Selv har Peter Møller også fået ro i klubben efter en stormfuld start. Nummeret på hans hue stråler nærmest af stolthed.

Med god grund, for efter en hård start

synger klubbens fans nu, at »der er kun

en 32 / en 32 / der er kun en 32«.

benjamin.munk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen