Video afskrækker bøller

Intensiv overvågning af skoler og børnehaver i Brøndby Kommune har sat en stopper for hærværk og tyverier. Om få år er alle offentlige bygninger i kommunen udstyret med kameraer.

Med en millioninvestering i infrarødt kameraudstyr er det lykkedes Brøndby Kommune at få nedbragt antallet af tyverier, graffiti og baldrede ruder, som i lang tid har skabt utryghed på skoler, legepladser og daginstitutioner.

Bøllestregerne koster hvert år kommunen et ukendt millionbeløb, men det viser sig nu, at den intensive videoovervågning får et flertal af hærværksmagerne til at opføre sig pænt.

Derfor er Brøndby Kommune klar til at investere yderligere 4,5 mio. kr. i overvågning, så samtlige kommunens bygninger er udstyret med 500 kameraer inden for tre år.

»Der er et stort behov for videokameraer i takt med, at der er kommet mindre politi på gaden. Folk, der har god samvittighed, kan ikke have noget imod kameraerne. Optagelserne bliver kun set igennem, hvis der er sket hærværk og tyveri,« siger Brøndbys borgmester, Kjeld Rasmussen (S).

Det er en lang række episoder med knuste ruder på skoler, tyverier og et særligt ubehageligt eksempel fra et fritidshjem, hvor en gruppe unge trængte ind og slagtede institutionens kæledyr og sprøjtemalede stedets heste, der har fået kommunen til at skride ind.

Hærværk skaber utryghed

»Det skaber utryghed hos personale og børn, når man møder om morgenen og opdager, at ruderne på skolen blevet smadret,« forklarer Jørgen Nielsen, afdelingschef i kommunens serviceafdeling.

Han har ikke et samlet overblik over, hvad unges hærværk og tyverier koster kommunen. Men alene i fjor blev der udbedret glasskader for en mio. kr.

Infrarødt lys

Kommunens bygninger overvåges om natten, i weekender og i ferieperioder, hvor der ikke er personale. Kameraerne er udstyret med infrarødt lys, så de kan se i natten, og ved hjælp af digital billedbehandling er det muligt at gemme optagelserne til senere efterforskning.

Der er endnu kun tale om udvendig overvågning af områderne tæt på bygningerne, men borgmester Kjeld Rasmussen (S) ser gerne, at der også installeres kameraer indenfor på bl.a. skoler og daginstitutioner.

»Der er enighed i byrådet om, at vi også skal have kameraer inde i bygningerne. Personalet behøver ikke at være bange, for kame-raerne skal først tændes, når de går hjem,« siger Kjeld Rasmussen.

Vagner Eliseholm, vicekriminalinspektør i Glostrup Politi, er ikke i tvivl om, at videokameraer har nedbragt hærværket i tæt samspil med politiets eget præventive arbejde blandt kommunens unge.

»Der har været problemer med hærværk i Brøndby, men det er tåleligt nu. Videokameraer er en god hjælp i vores efterforskning,« siger han.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen