Legepladser i Vestskoven

Skov- og Naturstyrelsen placerer i løbet af det næste år en række legeredskaber i skovene omkring København. Vestskoven er allerede blevet udstyret med 30 nye naturforlystelser.

Vestskoven er faktisk mere eksotisk, end man lige skulle tro. Selv sådan en råkold tirsdag formiddag, når regnen rusker, og vinden river i næsen, risikerer man at blive fanget og ædt af en krokodille.

»Vi skulle passe på krokodillerne. Det gjaldt om at slippe væk fra dem,« forklarer Asta på fem et halvt år fra Børnehaven Ragnarok på Østerbro i København.

Umiddelbart så det ellers bare ud, som om at hun legede med de andre børn ovre ved de træer, hvor Skov- og Naturstyrelsen havde sat tovværk op, og Asta afslører da også, at det med krokodillerne bare var noget, de forestillede sig.

»Men vi har set en kronhjort,« forsikrer Asta, der suppleres af Simon på fire et halvt år:

»Og kronhjortene slås om hunnerne, fordi de vil have en kone,« siger han og virrer med hovedet, som var hans lyseblå hue et gevir.

Sammen med fem andre børn fra Børnehaven Ragnarok var Simon og Asta taget en tur til Vestskoven ved Albertslund for at indvie Skov- og Naturstyrelsens nye legeredskaber, som gennem den senere tid er dukket op forskellige steder i den 14 kvadratkilometer store skov.

Området, der er lidt større end Dyrehaven nord for København, skal fremover ikke kun være for dem, der finder glæde i skovens dybe, stille ro ved blot at gå sig en tur, men også for børnefamilierne, der gerne vil have flere tilbud at vælge imellem. Derfor har Skov- og Naturstyrelsen kastet 250.000 kroner efter 30 nye legeredskaber i Vestskoven:

»Vi har bygget legeredskaberne for at give det travle moderne menneske et mål for at bevæge sig rundt i skoven. For 30 år siden gik man i skoven en hel dag, men i dag skal det gå hurtigere, og derfor kan familierne ved hjælp af en folder hurtigt finde frem til legeredskaberne,« siger naturvejleder Stephan Springborg.

Tidligere har man været tilbageholdende med at opstille legeredskaber og læskure i skovene, fordi mange hellere vil nyde stilheden end lyden af legende børn.

Nu skulle begge dele imidlertid være muligt, for legeredskaberne i Vestskoven er spredt ud på et stort areal.

»Vi fandt på, at vi kunne gemme redskaberne rundt omkring i skoven, så der ikke bliver tale om store legepladser, som mange mener hører til i byen,« siger statsskovrider Kim Søderlund fra Københavns Statsskovdistrikt, der har været med til at udvikle projektet.

I løbet af det kommende år vil lignende projekter skyde op i Nørreskoven, Hareskoven, Ravnsholt Skov og Tokkekøb Hegn nord for København, og ifølge børnene fra Ragnarok er det en god idé.

»Hvis jeg måtte vælge mellem en almindelig legeplads og en legeplads i skoven, ville jeg vælge den i skoven. Man kan både klatre i træer og gemme sig bag et træ, og det kan man ikke på almindelige legepladser,« forklarer Asta, og Simon giver hende ret med en logisk begrundelse:

»Kronhjorte kan jo faktisk også bedst lide at bo i skoven.«

morten.sejersboel@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen