Chikane på syv kvadratmeter

Daglig chikane fra udlejer, gennemrodning af personlige ejendele og indelåsning er blot nogle af de ting, som beboerne i en ejendom i Brønshøj oplever. De føler sig utrygge i ejendommen og er bange for at forlade værelserne af frygt for, hvad udlejeren kan finde på.

En gruppe lejere på Højstrupvej 47 A i Brønshøj har meldt deres udlejer til Huslejenævnet for at få nedbragt huslejen på deres værelser. Men striden handler om mere end urimeligt høje huslejer for minimale værelser.

Gensidige beskyldninger mellem udlejer Edward Kanholm og beboerne om alt fra narkohandel, sexorgier, indelåsning af lejere, daglig chikane og groteske priser for cellelignende værelser fyger gennem luften i ejendommen.

Da JP København besøger huset, er otte nuværende og tidligere lejere mødt op for at berette om forholdene, og det går ikke stille af, da udlejeren også melder sig på banen for at aflevere sin version af sagerne.

Lejerne føler sig utrygge ved at bo på værelserne i Edward Kanholms ejendom. Han har ved flere lejligheder låst dem inde på deres værelser, fortæller de.

»Han havde låst døren udefra med en skydelås. Vi var nødt til at tilkalde politiet for at blive lukket ud,« fortæller en tidligere lejer Michael Chen.

Værelser gennemrodet

Beboerne fortæller samstemmende, at de føler sig voldsomt chikaneret af Edward Kanholm, og de er utrygge ved at bo der. Flere af beboerne har oplevet, at Edward Kanholm råber ad dem, og enkelte har oplevet, at han har låst sig ind på deres værelser og gennemrodet deres private post, når de ikke var der.

»Det er ekstremt krænkende, at han roder i vores ting. Det er ikke fedt at tage på arbejde, når man går og tænker på, hvad der sker med ens ting, mens man er væk,« siger Cathrine Nielsen.

Ifølge Lejernes Landsorganisation (LLO) er det svært at gøre noget ved chikane og indbrud på værelser. Lejeloven indeholder hverken bestemmelser om chikane eller indbrud. Hvis udlejer låser sig ind på deres værelser, er der ifølge LLO tale om en politimæssig opgave.

Ekstra leje

Beboernes rundvisning i ejendommen viser, at værelserne mildest talt er forfaldne med afskallet maling og mugpletter på væggene. Fællesfaciliteterne består af tre toiletter, som ifølge lejerne altid mangler toiletpapir, og to spartanske tekøkkener, som de i alt 17 lejemål deles om.

Værelserne i ejendommen koster fra 2900 kroner om måneden for det mindste værelse på 7 kvadratmeter, mens det største på 12 kvadratmeter koster 3200 kroner.

Desuden fortæller lejer Joseph Moreia, at Edward Kanholm opkræver ekstra husleje, hvis beboerne har overnattende gæster. Det gælder også, selv om det er lejerens egne børn.

Joseph Moreia skal betale 100 kroner per nat, hvis hans toårige datter overnatter på hans værelse.

En anden lejer, Ole Barfoed, blev opkrævet 700 kroner, efter at en ven fra Tyskland havde været på besøg i fire dage.

Edward Kanholm mener dog ikke, at huslejen for værelserne er urimelig.

»Folk vil gerne betale 3000 kroner for et værelse, hvis de kan få fred og ro,« siger Edward Kanholm.

Lige netop ro er der ikke meget af i ejendommen, mens JP København er besøg. Under rundvisningen i køkkenet skubber Edward Kanholm Michael Chen til side for at forklare årsagen til, at elkedlen og brødristeren er væk.

Ifølge Kanholm er det beboerne selv, der stjæler det.

»Jeg har meldt Michael til politiet, fordi han har stjålet mønttelefonen,« siger Edward Kanholm ophidset.

Ting smidt ud ad vinduet

Værelset, hvor 25-årige Michael Chen boede, står nu tomt og venter på, at en ny lejer flytter ind. For to måneder siden blev Michael Chen smidt ud, fordi Kanholm syntes, han talte for højt på sit værelse.

Ifølge Lejernes Landsorganisation har man som lejer af et privat værelse en måneds opsigelse, men det havde Edward Kanholm ikke tålmodighed til at vente på.

Han forlangte, at Michael Chen forlod værelset omgående. Det nægtede Chen imidlertid, og det gjorde Kanholm så rasende, at han ugen efter smed Michael Chens ejendele ud over altanen.

»Mine ting lå spredt ud over det hele,« fortæller han og peger ud på græsplænen. Ifølge udlejer er det dog Michael Chen, der udgør problemet.

»Han har manipuleret med de andre beboere, og han er kriminel. Han har siddet i fængsel for narkohandel, og han uddeler narko til de andre beboere,« siger Edward Kanholm.

Sexorgier

Michael Chens dårlige indflydelse på de andre beboere skulle ifølge Cathrine Nielsens opsigelse også være årsagen til, at hun er blevet smidt ud. Hun viser JP København brevet, hvori Edward Kanholm begrunder opsigelsen med, at hun sammen med Michael Chen har deltaget i sexorgier på værelserne.

»Michael drager kvinderne her i ejendommen. Han er sexgal,« betror Edward Kanholm JP København på vej ud ad døren.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen