Christiania-naboer: Luk Pusher Street

Christianias nærmeste naboer vil have Pusher Street lukket. Men naboerne føler, at regeringen holder hånden over hash-handlen for at skabe en bevidsthed om, at Christiania og Pusher Street er én og samme ting.

Nabostridigheder handler ofte om en gren, der generer hen over stakittet eller om naboknægtens fodboldspil, der truer med at ødelægge hyggen i havestuen inde ved siden af.

På Christianshavn bliver fænomenet nabostrid tilføjet en ny dimension. Her er naboerne til Christiania efterhånden godt trætte af det livlige hash-marked.

Derfor efterlyser foreningen Christianias Naboer konsekvens fra regeringens side, og netop konsekvens fyldte meget i statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) åbningstale i Folketinget.

Fogh skal gå forrest

Det undrer naboerne, at statsministeren ikke efterlever sine egne krav i højere grad. Det er mere end fem måneder siden, at bl.a. justitsminister Lene Espersen (K) annoncerede, at Pusher Street på Christiania skulle lukkes. Men der bliver stadig købt og solgt hash for millioner af kroner i gaden.

»Statsministeren bør selv gå forrest som et godt eksempel. Hans troværdighed er ikke stor, når han kræver, at borgerne skal være ansvarlige og konsekvente, mens han selv og hans regering ikke fører det ud i livet, som ministrene har varslet for flere måneder siden. Gaden ligger her jo stadig,« konstaterer Julius Lund, der er talsmand for foreningen Christianias Naboer.

Foreningen repræsenterer ca. 2000 christianshavnere fra børneinstitutioner, beboerforeninger, kirke, gymnasium og idrætsklub. De har et både-og-forhold til deres nabo. De nyder på den ene side Christiania som et fredeligt åndehul, men samtidig har miljøet omkring Pusher Street gjort naboskabet anstrengt.

»Folk er bange for at lade deres børn lege, ældre er nervøse for at gå ud på gaden, og trafikken i gaderne er fuldstændig hensynsløs. Pusher Street skaber generelt en utryg og kriminel stemning i hele området,« forklarer Julius Lund.

Har aldrig været værre

Han forklarer, at foreningen er glad for den indsats, som politiet gør for hele tiden at stresse de hash-handlende i Pusher Street. Men det har ikke ændret ved, at hash-handlen trives glimrende i gaden.

»Jeg har boet her i 24 år, og i den periode har handelen med hash desværre kun udviklet sig negativt. Det har aldrig været værre end i dag,« siger Julius Lund.

Led i politisk kampagne

Han undrer sig over, at regeringen ikke har vist større interesse for langt hurtigere at få lukket Pusher Street:

»Jeg kan godt få den mistanke, at regeringen bevidst holder hånden over ulovlighederne for at fastholde et billede af, at Pusher Street og Christiania er det samme. På den måde bliver Pusher Street et led i regeringens samlede kampagne mod Christiania.«

Julius Lund mener, at regeringen ved at sætte lighedstegn mellem Pusher Street og Christiania vil forsøge at overbevise borgerne om, at regeringens planer om at normalisere Christiania er fornuftige.

Det kan der måske blive brug for. For nylig viste en AIM-undersøgelse i Ugebrevet Mandag Morgen nemlig, at 70 pct. i en svargruppe på 551 danskere gerne vil beholde Christiania som nu, hvis Pusher Street forsvinder.

»Pusher Street skal lukkes, resten af Christiania bevares som nu. Her bliver kedeligt, hvis det bliver normaliseret, for så bliver det middelklassens Christiania. Det, der gør stedet både sjovt og kreativt, er, at det ikke er så velfriseret som alle andre steder,« siger Julius Lund.

Det er ikke kun naboerne, der efterhånden har fået nok af hash-boderne. I sidste uge kunne JP København fortælle, at Københavns Politi er blevet bedt om hjælp fra adskillige christianitter, der har opgivet selv at stoppe hash-handlen, da det kræver enighed på Christianias stormøder.

benjamin.munk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen