Ambitiøs plan for Øresundsregionen

Hovedstadens Udviklingsråd har sendt sin nye erhvervsstrategi i høring, og rådet satser på, at Øresundsregionen skal være førende i Nordeuropa.

Ambitionerne fejler ikke noget i Hovedstadens Udviklingsråds (HUR) nye "Forslag til erhvervspolitisk strategi". Øresundsregionen skal ikke bare være en skandinavisk metropol, men Nordeuropas førende vækstcenter.

Det hedder i strategien, at »slaget om vækst og udvikling vil i fremtiden stå mellem regioner«, og videre skrives der i visionen, at minimum er, at vilkårene for at udvikle spidskompentencer skal matche den globale elite på området.

Men de store ambitioner bliver positivt modtaget af en af aktørerne i skabelsen af Øresundsregionen.

Den rigtige måde

»Man har lavet en palet af muligheder, og så må man se, hvor meget der kan løftes, men det er den rigtige måde at gøre det på,« siger O. Rolf Larsen, adm. direktør for Copenhagen Capacity, der netop skal skabe interesse internationalt for virksomhedsetableringer i Øresundsregionen. Han skal i den kommende uge til Japan og deltage i messer og fortælle om Øresundsregionen i Tokyo og Osaka.

Strategien, der skal i høring i begyndelsen af november, har fire satsningsområder.

Den lærende hovedstadsregion.

Den innovative og iværksættende hovedstadsregion.

Den kompetente hovedstadsregion.

Den attraktive hovedstadsregion.

Og selv om der skrives hovedstadsregion, så bliver der mange steder i strategiplanen mere fokuseret på Øresundsregionen.

Centralt under det første punkt er, at forskning og erhvervsliv skal spille bedre sammen end i andre tilsvarende regioner. Bl.a. skal forskningsresultater udbredes i et samarbejde mellem det offentlige og private. Desuden skal Københavns status som international kongresby fastholdes.

Nye forskerparker

Der arbejdes med tanker om etablering af to nye forskerparker inden for IT-software og bioteknologi i samspil med eksisterende parker i regionen. Et regionalt videnshus til stimulering af nye ideer er også på tegnebrættet.

Opbygning af netværk

Under næste punkt arbejdes med opbygning af netværk med andre regioner som Hamburg, Wien og Edinburgh og tiltrækning af kapital til regionen.

Den store konkurrencefordel for regionen er ifølge strategien det høje kompetenceniveau, og derfor skal det være et af salgsargumenterne, når regionen skal markedsføres i verden. Men der er fortsat et behov for en stærkere dialog mellem erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne, hedder det.

Til sidst skal regionen være den mest attraktive i Nordeuropa. Derfor skal regionen bl.a. »i fremtiden fremstå som en samlet enhed, der ikke skelner til administrative grænser«. Det skal være med til at skabe en fælles indentitet. Desuden skal der arbejdes meget for at styrke turismen.

Det er ikke lykkedes at få kontakt med HUR's formand, borgmester på Frederiksberg Mads Lebech (K).

carl.corneliussen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen